söndag 15 april 2007

Är det något vi inte förstått?

Kommer hem från en kanotfärd i gryningen. Hörde lommen. Dricker grönt te. Ingen dagstidning kommer idag. Läser Chalmers Magasin istället:

"I mer än 30 års tid har Göran Sällfors, professor i geoteknik på Chalmers, forskat kring markens stabilitet och risken för skred. Raset på E6 får honom att ställa sig frågan: Är det något vi inte förstått?"

Frågan är bra.

Efter fiaskot i Forsmark bör man också ställa sig frågan: Är det något vi inte förstått?

Ozonskicktet var tunnare än väntat igår över stora delar av Sverige. Är det något vi inte förstått?

Havet mår fortfarande dåligt. Är det något vi inte förstått?

Sossar, vänsterpartister och miljöpartister avvecklade arvs- och gåvoskatten. Och borgarna tog förmögenhetsskatten. Och några blev rikare, medan klyftorna ökade och det kallas modern utveckling. Är det något vi inte förstått?

Socialdemokraterna plockade bort kravet på grön skatteväxling så fort budgetsamarbetet med de gröna tog slut. Är det något vi inte förstått?

Det blev inte kramar och jubel i Irak när amerikanarna kom. Är det något vi inte förstått?

Afghaner har svårt att se skillnaden mellan amerikaner och svenskar. De ser bara uniformer. Är det något vi inte förstått?

Klimatutsläppen från trafiken ökar i takt med att inre marknaden inom EU växer. Är det något vi inte förstått?

Pryttlarna från Kina är så billiga, tack och lov. Men varför är arbetsmiljön så taskig? Är det något vi inte förstått?

Fisken fångas i våra vatten, skickas till Kina för att rensas och skickas tillbaka till oss. Är det något vi inte förstått?

Etanolen från Brasilien är jättebillig... medan biskopar och Castro grumsar över att arbetarna har vedervärdiga villkor. Är det något vi inte förstått?

Tillväxten är högre än på länge och antalet människor som käkar antidepressiva medel är fler än någonsin. Är det något vi inte förstått?

Trots att vi datoriserat, automatiserat, robotiserat, effektiviserat, rationaliserat så måste fler jobba mer för att vi ska få det att gå runt. Är det något vi inte förstått?

Carolina Gynning sätter in bröst, tar ut bröst, begraver bröst. Det har vi förstått.

8 kommentarer:

  1. Ja, Birger, det är uppenbarligen något vi inte förstått.Eller valt bort..? Den dagen vi valde att ställa oss utanför skapelsens syfte, mål och mening tappade vi perspektivet. Vi sänkte blicken från Gud, alltings upphov och ursprung, och satte fokus ungefär 1 cm framför nästippen. Tillräckligt för att omfatta oss själva och eventuellt någon i vår allra närmaste sfär. Utan helhetssyn och förståelse för vårt rätta sammanhang och kommer högmodet att sätta sig över ödmjukheten och egoismen över min nästa. Girigheten- "att gapa efter mycket"- gör i slutänden att vi förlorar hela förutsättningen för vår existens. Vi gräver vår egen grav. I naivt oförstånd?? Förhoppningsvis, då detta innebär att vi fortfarande kan mogna och komma till insikt. Men mer troligt kommer det ekonomiska, egoistiska perspektivet aldrig att ge avkall på sin ständigt malande hunger.
    - Det är definitivt något vi inte förstått!!!

    SvaraRadera
  2. Akta dig Birger, efter din berättigade kritik av fundamentalismen inom kyrkorna så vill dom nu försöka tolka in något religiöst budskap i din härligt gröna kritik av de galnngar som styr världen, varav de flesta galningar för övrigt tycks vara religiösa. Din sista "inte-förstått-mening" väcker verkligen tankar och borde analyseras noga av politikerna!!

    SvaraRadera
  3. Radikal grön politik är lösningen och väljarna törstar efter just detta nu när alla gamla ideologier flutit samman till en enda grå massa! Ut på barikaderna igen, Birger!!

    SvaraRadera
  4. Svar till "Greenline" : Tror inte att Birger, som jag känner honom, är den som aktar sig för andras åsikter! Ser honom däremot som en person som uppmärksamt lyssnar på alla läger och andras livssyn! En stor styrka!! Så behovet av ett varningens finger är nog onödigt.
    Skulle vara intressant att höra vad Greenline lägger in i begreppet religiös fundamentalism. För min del innebär det att ha Bibeln som rättesnöre och förebild både i relationen människa och miljö, inte att i egensyfte driva fanatiska idéprogram. Ser mig inte själv som nå´n galning. Däremot menar jag det jag skrev. Det finns vissa ramar och "lagar" vi behöver hålla oss inom av respekt för vår nästa och vår miljö. Tror för övrigt att vi kristna "galningar" och ni "härligt gröna" har mer gemensamt än du vill inse. Politik är bra och nödvändigt, men inte självtillräckligt för att åstadkomma förändring. En förändringsprocess kan inte påtvingas utifrån om den ska bestå i ett längre perspektiv. Och här känner jag mig manad att höja ett varningens finger; Högmod gör det lätt att tappa perspektivet och fastna i trångsynt "politisk fartblindhet". I kampen för vår miljö är det genom att hitta det gemensamma och visa ömsesidig respekt som vi blir starka. Om vi framhärdar att fokusera på olikheterna kommer vi aldrig att åstadkomma något konstuktivt utan kommer fruktlöst att fortsätta trampa runt i kivets ävja!

    Susanne Gregor.

    SvaraRadera
  5. Underbart Birger! Fortsätt så!

    SvaraRadera
  6. Ja, vi vill gärna tro att vi begriper någonting, vi som är så intelligenta.

    Jag reflekterade över kärnkraften just ur detta perspektiv på min blogg i förrgår.

    SvaraRadera
  7. Vi älskar dig Birger! Du skriver som en gud och får den gröna kampen att kännas så rätt!

    SvaraRadera
  8. Tack, tack, Elinor och Ristan.

    Thomas! Problemet med kärnkraften är att det är samma debatt ju som då... Tänk om man tagit baksidan på den vinnande valsedlen (linje 2) på allvar och avvecklat direktverkande el för uppvärmning. S och fp, som stod bakom Linje 2, har tillsammans med C och/eller mp alltid haft majoritet att göra det, men struntat in det. Det är det största politiska sveket på trettio år.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.