måndag 16 april 2007

Vårbudgeten: Sverige rustar fartyg för utrikes krigföring.

Jaha, då är det inte bara JAS som skall byggas om för "internationella uppdrag". Genom den vårbudget som presenteras idag kommer också krigsfartyg att byggas om för strid i andra länder. För ca 1 miljard skall nu de så kallade Visby-korvetterna rustas upp. Sverige tänker sig att bli en synnerligen aktiv part när det gäller krigföring - för det är faktiskt det som EU:s battlegroups handlar om - i en radie på 600 mil räknat från Bryssel. Men det kanske passar bra för ett land som har mest vapenexport per capita.

Utvecklingen är ytterligare ett bevis på den naiva inställning som främst miljöpartiet visade upp när man inte bara accepterade, utan applåderade, svenska initivativ och svensk medverkan i byggandet av EU:s militära styrkor.

Men varför gnöla på just de gröna?

Jo, genom miljöpartiets försorg har försvaret/riksdagen lyckats ge en harmlös bild av svenskt engagemang i EU:s militära upprustning, någon debatt före riksdagsbeslutet förekom nästan inte alls, alla var ju så eniga... Till och med miljöpartiet som stått för avrustning och en pacifistisk grundinställning tyckte ju att det var bra...

Partiets ledning ville göra sig regeringsfähig, visa att man kunde "ta ansvar". Visa att Perssons farhågor om att försvarspolitiken skulle sätta stopp för en rödgrön regeringsbildning var tagna ur luften...
Man hade kunna välja att sätta hårt mot hårt. Man valde att legitimera den utveckling vi nu ser förverkligas. Kanske medlemmar i partiet nu förstår varför några av oss som var med på den tiden blev så förbannade. Det var inte bara sakfrågan som upprörde, det var sättet det skedde på, det var sveket mot grundläggande gröna principer.

6 kommentarer:

  1. Det är underbart att Visby får luftförsvar ! Precis samma system som Finland har dessutom och inget dyrt svensktillverkat.

    Man måste vara sinnessjuk om man vill skicka ut Svenska sjömän på uppdrag utan skydd.

    Se bara vad som hände förra året när hezbollah skadade en israelisk fregatt och sänkte ett civilt egyptiskt fraktfartyg.

    SvaraRadera
  2. Birger du har fel.

    Norge har mest vapenexport per capita. De slår oss rätt rejält, och dessutom är det i huvudsak statligt ägda bolag i Norge som står för exporten.

    Källa:

    http://www.aftenposten.no/english/local/article1200921.ece

    SvaraRadera
  3. Det finns anledning att fundera över och vara kritisk den stora omsvängning av svensk säkerhetspolitik som skett utan någon egentlig debatt. Svenska försvarmakten har gått från att ha varit en defensiv organisation till att bli en oroväckande offensiv part i världens konflikter. Men var är den offentliga debatten?

    (http://abobabopolitik.blogspot.com/2007/03/skerhetspolitik.html)

    SvaraRadera
  4. Hårt men ärligt mot partiet!

    SvaraRadera
  5. vad fan har detta med "gröna principer" att göra? Gröna principer skall handla om miljön, inget annat, sedan råkar ett antal gröna politiker ha åsikter även i denna fråga, det är en helt annan sak.

    SvaraRadera
  6. Grön politik brukar reduceras till att handla om miljöpolitik. Men grön ideologi rymmer så mycket mer av det som burits fram av miljörörelsen, fredsrörelsen och kvinnorörelsen. För att bara ta tre exempel.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.