tisdag 22 oktober 2024

Varför ställer de upp, de där gröna...??

Varför envisas Green Party med att ställa upp i presidentvalet? Jill Stein beskylls ju för att "ta röster" från Demokraterna och öka Trumps möjlighet att vinna. Utan att själv kunna bli vald. Med resultat att klimat- och miljöfrågorna skulle behandlas än värre än idag. Trumps mantra "Drill, baby, drill" är ju inte så uppmuntrande... 

Men det är inte Harris löfte om att inte förbjuda fracking heller.

Green Party har årtionde efter årtionde försökt nå över 5% för att därmed kvalificera sig som ett "officiellt nationellt parti" med federalt ekonomiskt stöd - småpengar i ett amerikansk val men jättemycket för det lilla gröna partiet. Klarar man 5 procent så säkras också tillgång till röstsedlar i flera stater. Med 5 procent röster i år skulle partiet kliva över en radda barriärer för att lite mindre ojämlikt utmana tvåpartisystemet.

I alla de år Green Party ställt upp i presidentval har de alltid mötts med kritiken att de "tar röster" från det minst dåliga huvudalternativet. De gröna partiet har i årtionden föreslagit att rankröstning ska införas, det vill säga att välja till exempel Jill Stein i första hand och på Kamala Harris i andra hand. Blir inte Stein vald, så går rösten till Harris istället.

Nu är det så att de allra flesta som röstar på Green Party inte hade röstat alls om inte partiet funnits. Det har visat sig att i flera avgörande stater har Stein haft mer stöd hos muslimska väljare än Harris. Skälet är främst Steins hårda kritik av Israels folkmord i Gaza.

För en vecka sedan startade Demokraterna en kampanj - med smutsiga inslag - för att skrämma bort väljare från Stein. Medier som står nära Demokraterna bidrog genom artiklar på samma tema. Och i sociala medier i Sverige har en del hakat på.

Ett ytterligare problem för det gröna partiet är att opinionsföretagen, som ofta är mer eller mindre kopplade till republikanska eller demokratiska intressen, nästan alltid inskränker valmöjligheten till de två stora partierna. I praktiken innebär hela det amerikanska systemet med tevebolag och opinionsmätningsbolag att många aldrig ens hört talas om Jill Stein.