måndag 21 oktober 2024

Gott minne - en intervju dök upp i flödet...

 

Lars Johan Hierta På internet sedan 1994
AftonbladetVal -98




OLOF BRUNDIN möter miljöpartiets BIRGER SCHLAUG

”Sossarna är direkt farliga”
Birger Schlaug menar att vi måste titta på andra värden än de rent materiella i samhället. ”Det är därför vi miljöpartister betonar det här med sänkt arbetstid, att dela på jobben. Att få mer tid, helt enkelt.”
Foto: URBAN ANDERSSON

Hej Birger!
–Hej.
Den här intervjun är tänkt att handla om saker och ting som vanligt folk funderar på inför valet.
–Jag visste att du hade något jävulskap på gång.
Inte alls. Låt oss börja med dina stora valfrågor: Skolan, vården, EU och miljön. Är det något annat du bryr dig om här i Sverige?
–Ja, sänkt arbetstid och sänkt skatt på arbete. Jag följer med stort intresse käbblet inom socialdemokratin och deras valmanifest. Dom vet att vi i miljöpartiet inte accepterar annat än sänkt skatt på arbete och sänkta arbetsgivaravgifter.
Herregud, du låter ju alldeles moderat!
–Det kanske jag gör, men vi anser inte att det totala skattetrycket ska sänkas, vilket moderaterna gör. I stället talar vi om skatteväxling där miljön ska få större resurser.
Är det verkligen förnuftigt för ett litet land som Sverige att ha sju rikspolitiska partier som tycker ungefär likadant?
–Det spelar väl ingen roll hur många partier det finns. Problemet är att det finns så många gamla partier. Såna som inte har några visioner och drömmar kvar, utan bara försvarar gamla ståndpunkter.
Det är väl bra med stadiga och erfarna politiska partier?
–Nej, alla partier borde ha ett ”bäst före-datum”. Miljöpartiet är fortfarande ungt. Partier som sossarna, med sina hundraåriga strukturer, är direkt farliga! Sossarna är livsfarliga!
Det svenska miljöpartiet fyller 17 år på valdagen. Hur gamla ska ni bli innan ni stänger butiken?
–Jag tror att sjukdomsprocessen börjar i 40-årsåldern.
Skulle du, för oss miljöintresserade, vilja beskriva skillnaden mellan miljöpartiet och centerpartiet.
–Miljöpartiet är inte ett intresseparti för markägarna. Det som centern har lyckats prestera i miljöavseende är oerhört intresseinriktat. Man har fått igenom en rad reformer som gett mer pengar till Lantbrukarnas riksförbund och deras medlemmar.
Men centern har ju till och med nästan stängt Barsebäck. Det är du väl nöjd med?
–Jo, men vad har man samtidigt ställt till med? Att lagstifta bort en reaktor innebär att staten ska betala skadestånd till de tyska ägarna! Varför har man inte låtit kärnkraften stå för sina kostnader fullt ut?
I årets valrörelse diskuterar partierna vad vi ska använda alla våra pengar till. Till skattesänkningar, barnbidrag, åldringsvård eller annat. Är vi verkligen så rika?
–Sverige har alltid haft pengar. Att vi inte skulle ha haft pengar är bara struntprat! Problemet är att pengarna varit på fel ställen. Det finns mycket mer pengar i Sverige i dag än när vi var som rikast på 60- och 70-talen.
Det var som sjutton.
–Vi har aldrig varit fattiga.
Den här krisen vi haft under senare år är bara nys alltså?
–Nej, staten har haft en kris, men det har haft med fördelningen att göra. Och så att skattereformen inte var finansierad. Och att EU-medlemsavgiften, som är på 20 miljarder!, inte är något man snyter ur näsan.
Bravo Birger, nu fick du in litet EU-gnäll också.
–Det här är allvar. När man skulle skära i barnbidragen handlade det om 2,7 miljarder. Socialförsäkringarna blev sex, kanske sju, miljarder. Lägg ihop det där så ser du att det inte på långa vägar räcker till medlemsavgiften i EU!
Lugna ner dig!
–Jo, men det här måste folk få veta!
Men vi får ju tillbaka en och annan slant från EU också. Bondebidrag och sånt.
–Jo, men de pengarna kommer inte tillbaka till offentliga sektorn.
Och häromveckan fick miljöarbetet i Sverige 75 miljoner av EU.
– Jovisst, men tänk så mycket bra miljöarbete vi hade haft råd med om vi sluppit punga ut med alla dessa 20 miljarder!
Tillhör du dom som anser att vi inte ska ha motorväg mellan Sveriges två största städer?
–Det finns redan.
Nej.
–Det är väl en liten snutt kvar, kanske.
Till kulturbranschen. Hur länge ska arbetslösa trebarnsmorsor som inte kan stava till ”Don Giovanni” vara med och subventionera östermalmstanternas besök på Kungliga Operan?
–Den här frågan kan man som politiker smita ifrån på ett bra sätt.
Försök.
–Det vore ju roligt om också människor med låga inkomster vill besöka operan. Alternativet är att operan blir ett hundraprocentigt överklassnöje.
Det där fick du inte till något vidare, tycker jag.
–Nej, jag vet, Jag har inget bra svar på det där..
Har Jesus nåt att hämta i miljöpartiet?
–Ja, han har nog något att hämta i alla partier. Om man har en kristen grundsyn så handlar det om att värna skapelsen. Vi miljöpartister talar ju mer om att ha respekt för evolutionen i sig, det är i princip samma sak. Slutmålet är detsamma, någonting är heligt.
Du talar ofta om de där stora frågorna som sällan finns med i den politiska debatten. Livet och döden och kärleken och sånt där. I ert partiprogram ser man dock inte så mycket av det?
–Det gör man visst det! Vi försöker
bland annat beskriva vad en människa är för någonting. Sånt är viktigt att veta om man ska bygga ett bra samhälle.
Kör hårt!
–Är människan en ekonomisk varelse? Eller är vi en kulturell, biologisk och social varelse?
Inte vet jag.
–Jag hävdar det senare och menar därför att vi måste titta på andra värden än de materiella. Det är därför vi miljöpartister betonar det här med sänkt arbetstid, dela på jobben. Att få mer tid, helt enkelt. Tid är den största bristvaran i dag.
Du håller på att bygga om huset därhemma, har jag hört. Använder du firma, eller kör du med svarta polacker som alla andra?
–Nej du! Jag använder en kille med firma.
Du lider av någon slags pigskräck, inte sant?
–Hela det systemet bygger på att några ska tjäna så pass mycket att de har råd att anställa någon som inte har råd att anställa någon.
Ja, naturligtvis.
–Totalt sett tycker jag att arbetsgivaravgifterna ska sänkas. Däremot ska staten inte subventionera tjänster i hushållet.
När du bygger om ditt hus får du dra av 30 000 spänn i ROT-avdrag. Men om din fru behöver lite avlastning eftersom du inte hinner dammsuga under valrörelsen så får hon inte dra av en spänn.
–Jag kan trösta dig med att jag inte tog upp mina byggkostnader i deklarationen.
Idiot!
–Nej, jag valde bort det eftersom jag inte gillar avdraget. Jag klarar mig bra ändå.
Du tycker det är fult med reklam i tv, va?
–Ja, det är ett skamgrepp. TV-reklam är höjden av förnedring. Att man avbryts mitt i en långfilm av reklam. Vad är det för jävla stil? Jävla öststatsfasoner!!!
Väststatsfasoner, menar du?
–Nej, öststatsfasoner. Det är precis som i Sovjet på den tiden då underhållningsprogrammen avbröts av partipropaganda. Det här är samma sak – fast köppropaganda. Vad är det för respekt för individen? Regissörer och producenter borde säga: ”Vi ställer inte upp! Vi accepterar inte att ni visar våra filmer om ni avbryter med reklam”.
Hur mycket pengar lägger miljöpartiet på radioreklam i årets valrörelse?
–Jättelite.
Men ni är med?
–Ja, i någon kanal är vi väl det. Men den reklamen sänds mellan låtarna.
Du drömmer om att bli tungan på vågen i svensk politik, inte sant? Och få jävlas riktigt ordentligt med de andra?
–Nej, drömmen är att andra politiska partier, oavsett om vi har en vågmästarroll eller inte, lyssnar på oss. Att de tar till sig våra argument trots att de inte är tvingade till det.
Utan makt är du värdelös.
Text: Olof Brundin –Jo, i realiteten är det så. Men inom socialdemokraterna finns grupperingar som drar åt vårt håll. Kvinnoförbundet, SSU och Broderskaparna tillexempel.
Avslutningsvis, övertyga mig att rösta på miljöpartiet den 20 september.
–Tänk själv!