tisdag 15 oktober 2024

Partiledardebatt gav en del svar...

 

Partiledardebatt. Agenda. SVT. Vi slapp de fördummande "duellerna". Alltid något. Debut för Amanda Lind. Seriös, sympatisk, god ton utan att vara mesig. En mycket bra debut. 

Så pass bra att jag för första gången på åratal stod ut med att se hela debatten. 

Vänsterledaren hävdade att elpriset var den enda viktiga när det gällde hur el ska produceras - en minst sagt märklig uppfattning för ett parti som tidigare talat om säkerhet, avfall, risker. 

BUSCH BORDE UPPDATERAS
Ebba Busch verkade helt blåst när det gällde synen på kärnkraft, uppdatering vore på sin plats. Hon borde lyssna på gårdagens Gomorron Världen (P1) där varenda expert - allt från universitet till elbolag och Svenska Kraftnät - meddelade att ny kärnkraft blir dyrt och inte alls är nödvändigt för att uppnå balans eftersom vattenkraft och allt billigare lagring i form av vätgas och batterier fungerar som försörjning när det inte blåser. Lägg till det system för flexibilitet.
 
EN GÅNG DISKUTERADES OM C OCH L SKULLE SLÅS IHOP
Försökte förstå vad Liberalernas Johan Pehrson surrade om men det var lika surrigt och anfått som vanligt. Att Centern och Liberalerna (när de hette Folkpartiet) en gång diskuterade sammanslagning känns idag helt osannolikt. 

Åkessons försvar av att höginkomsttagare ska få skyhögt större skattesänkningar än låginkomsttagare borde få mången av det partiets väljare att fundera på vad i herrans namn det är man röstat på.

Det obehagligaste var nog när ULf Kristersson försökte försvara idén om att rasism och hat/hot mot muslimer var mindre allvarligt än rasism och hat/hot mot judar. En statsminister!

SÄNK ARBETSTIDEN
Såväl Magdalena Andersson som Ulf Kristersson låg ganska lågt, liksom smygande i buskarna även om den förstnämnda var rejält tydlig - precis som MP och V - om det orimliga i att ge partiledare - och de som har lika höga löner - gigantiska skattesänkningar. 

Dessa skattesänkningar sägs stimulera de med höga inkomster att arbeta övertid som del av en arbetslinje - men kan ju lika gärna innebär att de sänker sin arbetstid och ändå kan behålla sin nettoinkomst. 

För övrigt borde partiledarna få göra egna avslutningar för att betona vad deras partier helst av allt ville prata om. En debatt som överhuvudtaget inte tar upp grundläggande frågor om biologisk mångfald, hur skogarna behandlas och vad vi överhuvudtaget ska ha samhället till blir inskränkt. 

Bilder: Gamla ideologiska godingar från statsministerns parti...