fredag 11 oktober 2024

Kan vi se slutet på det direkt kriget i Ukraina genom en "Västtyskland-lösning"?

 


Kan vi se slutet på dödandet i Ukraina? I Kyiv Independent beskrivs en Väst Tyskland-modell där de områden som Kiev har kontroll över inlemmas i Nato och övriga delar förblir utanför. Ingen "vinner", men det kan bli slut på det horribla dödandet. 
 
I Ukraina växer opinion för att kriget måste avslutas, även om det blir "markförluster", samtidigt som ukrainska tidningar skriver om hur många flyr/gömmer sig för att slippa bli soldater.
 
Rysslands förluster i form av dödade soldater tycks öka. vilket innebär att allt fler familjer, grannar, vänner, arbetskamrater blir medvetna om kriget och kostnader för det.
 
I USA är "pengarna till Ukraina" en stor fråga inför presidentvalet - pengar som "borde gå till att rädda människor som drabbats av orkaner och översvämningar" (som just nu är förödande i flera av delstaterna).
Republikaner och avhoppare från Demokraterna - som Tulsi Gabbard - är inte sena att ställa det ena mot det andra. Även Kamala Harris är pressad, tycks det. Såväl av kriget i Ukraina som i Gaza.
 
Så vad händer bakom kulisserna? Kan det bli slut på dödandet? Eller ska det fortsätta i två år till? Med miljoner döda och skadade? Jag är övertygad om att ingen kan "vinna kriget", båda parter är förlorare på det helvete som Putins militära anfall på Ukraina skapat.
 
En insikt som nog allt fler - inte i svensk opinionsbildning förstås, men vi är lite eljest i jämförelse med debatt i andra länder - kommer fram till. 
 
Läs vad den ukrainska tidningen Kyiv Independent skriver här.

PS! Kvartal har låtit Demoskop mäta hur opinionen ser ut i Sverige. 32 procent vill se förhandlingar, 51 procent en militär lösning och 17% är osäkra. Opinionen i Ukraina finns här.