fredag 18 oktober 2024

Hur i h-e kan något enda vettig person rösta på Trump?

Ur svenskt perspektiv kan det tyckas bisarrt att så många i USA verkar vilja rösta på Donald Trump. Själv har jag svårt att begripa hur en och annan amerikansk vän - helt rediga i skallen - säger sig rösta på Trump. Hur kommer det sig? Hur kommer det sig att allt fler unga svarta män och latinos väljer Trump? 

När det gäller de spansktalande så är det väl så att många som slitit i USA många år känner sig hotade av den stora invandringen. "Invandrarna pressar ner lönerna och tar jobben ifrån oss", kan det låta.

Många svarta unga män - och här lärde jag mig något nytt när jag lyssnade på podden USA&Co med Frida Stranne och Taimaz Ghaffari - känner Trump på ett helt annat sätt än de flesta av oss andra: han är ett stort namn bland rapartister. Dessutom välkänd i de kretsar som ägnar sig åt en del kampsporter. Han förekommer som gäst i en radda poddar som inte minst dessa kretsar lyssnar på - och han skall tydligen vara både rolig och personlig på ett mindre pompöst sätt än i sina valtal. Om detta hade jag ingen aning.


Lägg till detta att många i USA - liksom i Europa - är krigströtta. Kamala Harris definieras som en av dem som är del av det eviga kriget. Trump smyger sig ur krigsretoriken och talar om vikten av att det blir slut på dödandet. Han har vunnit över sådana som Tulsi Gabbard. Hon har varit presidentkandidat för Demokraterna och talar sedan lång tid tillbaka om att det måste bli slut på "det eviga krig som USA befinner sig i". Hon har själv varit soldat i Irakkriget.

Ett mycket intressant avsnitt av ovan nämnda podd finns här - i början pratas om ett mindre lyckat framträdande som Barack Obama gjorde inför unga svarta män, efter ca 26 minuter analyseras varför Trump vinner framgångar bland grupper som egentligen inte borde acceptera hans ibland rent rasistiska uttryckssätt.

Det mest självklara  - ur ett svenskt perspektiv - är inte så självklart ur ett amerikanskt. Jag får väl ha visst överseende med vänner som hellre stöder Trump än Harris, även om det är svårt... mycket svårt.