lördag 7 september 2024

Skärmtid....

Skärmtiden bör begränsas. För barn inte minst. Figurer med många årsringar då? För min del blir det en del eftersom jag skriver minst två timmar om dagen vilket ju inte sker på papper längre. Och sedan gryningsrutinen:  Tio tidningar från världens alla hörn kollas igenom: Kyiv Independent, RT, Guardian, India Today, China Dayly, New York Times, Al Jazeera, SvD och några till. Brukar ta en knapp timme ungefär. Sen ska bloggen skrivas, varje dag.

Sen blir det lite andra sociala medier vid lämpliga stunder - har jag skrivit något på Facebook eller dylikt så tar kommentarsflödet sin tid. Svara på mess och mejl tillkommer, ibland kan det vara ganska mycket. Och på kvällen ibland någon film eller serie, dokumentär, fotbollsmatch förutom nyheter - storskärm, som.kallas tv, är väl också skärm...

Och, hoppsan, är snart uppe i sex timmar. Som tidigare mest bestod av skriva på skrivmaskinen, läsa papperstidningar och svara på pappersbrev - skärmen har således till största del ersatt papper...

Som tur finns en fjärd nedanför huset där kanot och simning avnjutes, en (alltför?) stor trädgård som skall odlas och skötas, ett äldre kråkslott som skall underhållas och mördarsniglar som ska hanteras... En simhall, ett gym, en skog och en massa härliga böcker som skall läsas. Barnbarn på besök emellanåt. Mat som ska lagas - det får ta sin tid och är en njutning i sig. Och nu plommon, äpplen och vindruvor som ska tas om hand.

Förstår inte hur jag hann vara språkrör förr också... den tiden började till och med utan fax, sen kom personsökare och skrivmaskin med möjlighet att sudda tre tecken bakåt. Och därefter anföll mobiltelefonerna. 

Sen blev de flesta av oss dummare och dummare med GPS som inskränkte synfältet...

God morgon!

PS! 
Kyiv Post la häromdagen ut ett långt inslag med kortintervjuer med "vanligt folk" i USA på temat "vilken är bäst för Ukraina: Harris eller Trump". De korta intervjuerna visar hur amerikaner - i det här fallet i Michigan, New Jersey, Pennsylvania, Washington DC - ser på Trump och Harris rent generellt. Att Trump skulle vara ärlig och fin är nog en av de mest tragikomiska kommentarerna... Inslaget vill också visa att "opinionen på gatan" är en annan än "opinionen på sociala medier".

Frågan är inte helt lätt. Om vi nu ska vara riktigt ärliga. Vad är "bäst"? Att inte förlora mark till det aggressiva Ryssland eller att inte förlora ytterligare tiotusentals ukrainare som dör i kriget? Mark kan återtas, människor kan inte återtas. Å andra sidan: mark är mer än mark, det är förstås också principer.
 
I övrigt rekommenderar jag snarast en annan ukrainsk tidning:https://kyivindependent.com/