lördag 24 augusti 2024

Ett uppblåst konvent v/s Trumps mobbingbolag

Enligt CNN hade över 100 personer jobbat med att förbereda ballongsläppet. Planeringen har pågått i månader. Själva uppblåsningen började förra onsdagen.
 

Att utifrån ett svenskt politiskt perspektiv ta del av amerikanska konvent är visserligen underhållande men också ganska skrämmande. Masshysteri, oerhört välregisserade "spontana" talkörer, ibland rent vulgär nationalism och - givetvis, men det gäller nog överallt - oförmåga, eller ovilja, att se på sig själva med utifrånperspektiv.

Självfallet vävs gud in i kandidaternas olika tal, sådant som "jag är säker på att min mor ser mig från himlen" (Harris) eller "jag är övertygad om att gud räddade mig från skottet" (Trump - som dock inte förklarade vad guden hade emot mannen som sköts ihjäl).

Men som sagt, konventen är också underhållande. Demokraternas konvent var en enda stor hyllning till Kamala Harris som lanserats som presidentkandidat utan att blivit vald i något primärval - tvärtom saknade hon stöd nästan helt och hållet när Demokraterna skulle utse presidentkandidat (som blev Biden). Hon var den första som drog sig ur på grund av uteblivit stöd. Men demokratin inom Demokraterna är svag, se bara på hur Bernie Sanders manövrerades ut av partieliten. Mot det ställs Republikanerna som reducerats till ett Trumpbolag med sina fans.
 

I början av september går en presidentvaldebatt av stapeln mellan Harris och Trump. Hade jag varit amerikan hade jag bett guden se till att Harris klarar sig bra. En av hennes tillgångar är Trumps vana att bära sig åt. Bär han sig åt så pass att republikaner ska känna tillräcklig skam för att lämna hans bolag?

Att klimat- och miljöfrågor skulle komma upp inför presidentvalet är nog uteslutet. De har knappast alls förekommit i de tal som hållits på Demokraternas konvent. USA är totalt ointresserat, tycks det, trots att många också där drabbas av just miljö- och klimatrelaterade katastrofer. Harris lär i alla fall inte låta USA lämna Parisavtalet, vilket Trump lär göra. Hur är det med fracking? Där har Harris varit djupt otydlig.

Och hur blir det med krig? Båda kandidaterna tycks anse att USA är guds gåva till världen - och Demokraterna är inte de som varit benägna att hålla inne med militära interventioner.

Frågan är hur mycket konventet har blåst upp Kamala Harris, som i sitt tal aktade sig noga för att säga något konkret. Att leva upp till de förväntningar som det välregisserade masskonventet utstrålade vore omänskligt. Hur ska hon bära sig åt för att inte få emot sig delar av Demokraternas tänkta väljare?

The show must go on! God bless America!