lördag 10 augusti 2024

En gång fick jag en fråga om hur...

 ... jag skulle vilja att 1000 nya miljarder skulle användas. Flera fick frågan. Mitt svar var väldigt osexigt. Den största investeringen var nämligen underhåll, restaurering och modernisering av vatten- och avloppsledningar. Det var så osexigt så svaret inte togs med i den där artikeln.

Nu har då Sveriges Television kommit på att det kan ta 200 år att bygga om Sveriges slitna och underdimensionerade avloppsanledningar med nuvarande takt och att förfallet - som varit känt i minst 15 år - kommer att leda till att avloppsvatten hamnar i vattendrag och sjöar och på gator och källare.

Så här skriver SVT: "När SVT söker infrastrukturministern får vi beskedet att frågorna ligger på miljöministerns bord. När vi söker miljöministern hänvisas vi tillbaka till landsbygds- och infrastrukturdepartementet."

Kort sagt: ingen politiker vill ta i skiten. Samma agerande när det gäller Sveriges krackelerande järnvägsnät - med nuvarande satsningar kommer det också att ta 200 år att åtgärda. Allt medan - ursäkta uttrycket - korkade eller populistiska politiker surrat om höghastighetsbanor som dränerar miljarder från det mest grundläggande basarbetet.

Själva moset ruttnar medan politiker gärna snackar om grädden som de vill lägga ovanpå. För övrigt är det liknande beteende när det gäller elnäten. Det har varit mer engagemang i att marknadisera elnäten än att bygga bort bristerna (i överföringskapacitet) som varit kända i mer än ett kvarts sekel.

PS! Vad gäller höghastighetsbanor så är jag skeptisk av flera skäl: det allvarligaste skälet är att det kommer att leda till nya barriärer i naturen där de som bor där - djur, kallas de - kommer att få än svårare att röra sig när de nya höghastighetsbanorna skall stängslas in. Naturen får betala, igen, för människans begär att ta sig fram fort. Förutom det skälet suger höghastighetsbanor pengar från underhåll , modernisering och utveckling av befintlig järnväg. Därtill kommer tidsaspekten: banorna kommer, om de byggs, vara färdiga först när de är otidsenliga...