onsdag 3 juli 2024

Sommar, sommar, sommar... även för de som kräver censur

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi har haft "sitt" sommarprogram. Barnbarn till Finlands president med samma efternamn, karriär i hemliga delar av det svenska försvaret och sedan Rysslands anfall mot Ukraina alla mediers expertkommentator. Joakim Paasikivi ställer upp. Dock inte i DN där en krönikör (Croneman) framfört kritik mot honom.  
 
Eftersom överstelöjtnanten knappast kunnat ta ett beslut utan att det är förankrat inom Försvarsmakten om att bojkotta Sveriges största morgontidning så avslöjar det något ganska vedervärdigt. Kritisera inte, då ställer vi inte upp. Hans krav som representant för Försvarsmakten, är således att DN ska censurera en av sina mest lästa krönikörer.
 
Något värdigt en försvarsmakt i Ryssland eller någon auktoritär icke-demokratisk stat. Turkiet till exempel.
 
Tänk er att statsepidemiologen Anders Tegnell vägrat tala med Sveriges största morgontidning för att det framförts kritik av honom. Då hade varenda löpsedel i Sverige fyllts med ord som skandal och myndighetsövergrepp på det fria ordet.

Nu har det inte blivit någonting - eller möjligen en liten notis - i de flesta medier. Rädda för att stöta sig med
Joakim Paasikivi och Försvarsmakten.
 
Det sker en normalisering av något som hör hemma i länder vars demokrati vi tidigare starkt ifrågasatt. Och SR anser att normaliseringen inte är värre än att de bjuder in mannen som kräver censur att hålla ett Sommarprogram.
 
Mer kan läsas i tidningen Journalisten som pratat med Paasikivi, som inte vill ge någon kommentar.