torsdag 4 juli 2024

Northvolt, pladder och groteska begär...

Ni har inte sett mig skriva - allra minst lyriskt - om batteritillverkaren Northvolt. Eller om dess vd Peter
Carlsson, som varit "grön omställnings" egen gullunge. Jag har nämligen aldrig trott på vare sig Carlssons utsagor - om gigantisk utbyggnad och stora vinster - eller Northvolt som motor i den gröna omställningen. Sorry.

Hysterin var under några år gigantisk, analyser drunknade i uppvispat glädjepladder. 

Det visar sig att de enorma utsagorna var utsagor formade i fantasin och för att dra till sig pengar. Är förvånad över att inte alla förstod hur illa underbyggt pladdret var. Däremot anade jag inte att företaget skulle hamna i en situation där det i stora rubriker undras varför flera av de som arbetat för bolaget dött. Av oklar anledning.

Bygget i Skellefteå fortskrider med mer darrig framtid än vad kommunledningen önskat sig. Och i Borlänge, där bolaget lovat bygga ytterligare en jättefabrik blir det ingenting. Vilket kommunpolitiker fick veta via medierna. Därmed visade bolagets ledning det förakt för samhället som så många andra bolag -som lovar flott så länge de erbjuds förmånliga villkor av naiva politiker - visat genom åren.

För övrigt känns det minst sagt besvärande att gröna politiker så lättvindigt talar om "grön omställning" när det som sker har en baksida som är allt annat än grön. Det vi ser med hela elektrifieringen är en klimatanpassad omställning med andra grova miljöföljder - mängder med nya gruvor, gigantisk rovdrift på natur och ett metallflöde som är totalt hysteriskt. Och med målsättning att vidmakthålla idén om den eviga tillväxten och dess orimliga konsumtion.

Det sägs att vi har behov av allt detta. Det sägs så därför att så många politiker och tyckare inte kan skilja på behov och begär. Vi har omåttliga begär. I akt och mening att hålla igång tillväxten. I tron att finansiellt kapital kan ersätta naturkapital.

Dessvärre är homo sapiens oförmögen att rätta mun efter matsäcken. Vi har fastnat i ekonomismens kvarn där såväl naturresurser och miljö som mänsklig värdighet mals ner.