fredag 12 juli 2024

Den svenska modellen motverkas med kraft av vinnaralliansen i Frankrike


Sverige är ett udda land som tagit bort såväl förmögenhetsskatt som arvsskatt också på stora förmögenheter och stora arv. I Frankrike vill den vinnande alliansen införa en ny progressiv förmögenhetsskatt och högre arvsskatt.

Att de ekonomiska klyftorna ökat som mest i just Sverige beror just på att inkomst av kapital är lågt beskattat. Begreppet "den svenska modellen" har sannerligen ett kluvet innehåll, vilket kunnat ske med socialdemokratins goda minne.

Det började med att Göran Persson avskaffade arvsskatten i slutet på år 2004.

År 2007 passade statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg på att avskaffa förmögenhetsskatten.

Och däremellan avvecklades den fastighetsskatt som innebar mer skatt på lyxhus än på småhus för att ersättas med en så kallad avgift som innebar vinst för lyxhuset men inte för stugan på landet.

Så går det till i Sverige.

Och så försvann tiotals miljarder från statskassan och de ekonomiska klyftorna kunde öka dramatiskt. Med socialdemokraternas goda minne...

DEN GRÖNA MISSEN
Under Peter Erikssons och Maria Wetterstrands tid som språkrör verkade också MP för att arvsskatten skulle avvecklas (Peter Eriksson har till och med påstått, se nedersta länken sid 119, att det var han som fick med sig Göran Persson på idén).

MP ville under Erikssons och Wetterstrands era inte heller återinföra förmögenhetsskatten. Något att tänka på för de som ansåg att partiet var på topp under de där åren...

Partiet drevs således gravt till höger i ekonomisk politik under en period. Partiets ledning hade lotsat fram Mikaela Valtersson som ekonomiskpolitisk talesperson - när hon slutade med politiken blev hon chef för Friskolornas Riksförbund och försvarade vinstdrivna skolor, bland annat i debatt med mig i Aktuellt.

Efter Wetterstrands avgång som rör kandiderade Valtersson, med blev tack och lov utslagen av Åsa Romson som ställde upp som motkandidat. Partiets gräsrötter hade kvar sina ideal.

Det märkliga var - vilket visar hur ideologiskt lealöst partiet kunde vara under dessa år - att tunga miljöpartister (bland annat Ulf Holm, Maria Ferm, Lars Ångström och Mats Pertoft på DN-Debatt) drev kampanj för att Valtersson skulle bli språkrör. Vilket varit en nyliberal sväng som helt tagit död på partiet.
 
Förstår ni varför jag slutade betala medlemsavgift? Jag beskylldes för att vara illojal, men jag var lojal med värderingarna, inte med en partiledning som drev en absurd ekonomisk politik. De illojala var de som jamsade med. 

Miljöpartiet har nu åter språkrör av bättre virke, vilket gläder mig.

file:///C:/Users/ProVoks/Downloads/lardomar-av-avskaffad-arvsskatt.pdf