torsdag 11 juli 2024

60 procent anser att nerväxt är mycket eller ganska önskvärt...

Över 60 procent av "vanliga människor" anser att "nerväxt" är mycket eller ganska önskvärt för att minska klimatpåverkan. Visar en forskarrapport som redovisas i bland annat DN.

Siffran måste vara en chock för tillväxtens vänner. För med "nerväxt" menas att människor lönearbetar mindre, har råd med färre saker och har mer tid för gemensamma aktiviteter och personlig utveckling.
 
Chocken tycks vara så stor att DN:s ledarsida menar att det "bara" är 20 procent av "vanliga medborgare" som anser att nerväxt är MYCKET önskvärt. 
 
Bara??? I en tid när tillväxt en som en religiöst mantra! Och 60 procent anser det vara MYCKET eller GANSKA önskvärt. En jättesiffra! (För klimataktivister är siffran närmare 100 procent.)

Så när Amanda Lind vädrade - det för mig självklara - att tillväxten inte är evig så behöver sannerligen inte miljöpartister darra på manschetten. Även om en del gjorde det, så vitt jag förstår.
 
Än mindre behöver Amanda småbacka när kritik från DN:s ledarsida - eller från de som leder övriga partier - framförs i någon sorts panik.

För övrigt tog vi som framförde tillväxtkritik hem segern i nedanstående debatt. Åhörarna fick gå ut i dörrar som avslöjade vem de höll med efter debatten. (Amanda deltog inte, vilket kanske bildmontaget kan ge intryck av).

Jag minns faktiskt inte en enda gång jag "förlorat" en tillväxtdebatt - och det beror inte på dåligt minne. En sådan kan bara vinnas, bara det ges tillfälle. Argumenten är så stenhårda. Synd att så få gröna debattörer läst in sig. Eller är lite rädda för det mediala och politiska etablissemanget.
 
Det är bara att inse det som sägs nedan:
 
En studie i elva delar kring tillväxt - nedtecknad som minnesmaterial för de som deltagit i mina föreläsningar kring detta ämne - finns här.