tisdag 26 mars 2024

Amanda Lind

Det är inte varje dag - inte ens varje år eller ens årtionde - det finns skäl att gratulera Miljöpartiet till att ha en så genuin, tydlig, rak och såväl ideologiskt som organisatoriskt förankrad språkrörskandidat som Amanda Lind. 
 
Under så många år har gröna trådar hängt och slängt utan synlig förankring i en grön väv. Amanda är den som kan synliggöra hela väven där miljö och klimat är själva varpen och all övrig politik är inslaget. 

Att vara språkrör kräver erfarenhet och förståelse för hur ett grönt parti fungerar.

Isabella Lövin fick aldrig chansen att lära känna partiet innan hon akut fick hoppa av uppdrag i EU och rycka in som språkrör. Märta Stenevi hade gjort kometkarriär i partiet efter åratal som chef på andra jobb - men sådant räcker inte för att ha förståelse för hur ett parti fungerar eller förstå hur dess väv ser ut och vad dess historia kräver. 
 
Amanda har alla de där erfarenheterna och den djupa kunskapen om hur ett grönt tilltal bör vara för att skilja sig från de andra partiernas tilltal.
 
Jag tror aldrig att jag kommer att få höra Amanda i riksdagen säga att MP är ett liberalt parti - hon lär helt naturligt betonar att partiet är ett grönt parti. Där grönt är en hel ideologi, inte bara miljö- och klimatfrågor utan koppling till samhällets alla frågor.

Jag lär heller aldrig få höra Amanda i riksdagen hävda att MP "alltid varit för frihandel" när partiets själva grund - som en del av solidariteterna - tvärtom om kräver ekologiska och sociala regelverk. Sånt där har jag hört en annan av språkrörskandidaterna säga, Janine Alm Ericson.
 
Att värna rågången till de andra partierna, att koppla sakfrågorna till helheten, att inte falla in i samma politikerspråk som de andra, att samtidigt vara både ett resultatinriktat parti och något av ett antipartiparti var grundbultar i det parti vi bildade för drygt 40 år sedan. Den stommen bör värnas.
 
Det är bara att gratulera Miljöpartiet att Amanda Lind (äntligen) står till förfogande för att bli språkrör. Jag har aldrig upplevt att någon annan, inklusive jag själv, varit mer lämpad för uppdraget.