onsdag 14 februari 2024

Straffverk, Gängverk och tystnad när en amerikansk presidentkandat uppmanar Ryssland att anfalla Natoländer

Fängelserna är överfyllda. Nya straffskalor, fler fängslade och politiker som inte kan läsa... Det heter ju Kriminalvården. Åkesson (SD) vill istället kalla det Straffverket. Båda namnen har sina brister: det är allt mindre vård på fängelserna. Och straff? Nja, allt fler gängkriminella räddar sina liv genom att vara inspärrade i avdelningar som motståndargängen inte har tillgång till.

Gängtillhörighet vävs liksom in i var och en som intimt och nära - i överfyllda bås - umgås, planerar och stärker sin identitet.

Så det rätta namnet på myndigheten som handhar fängelser vore kanske Gängverket. Vars verksamhet är en investering i fortsatt brottslighet. 

Det är här "politiker som inte kan läsa" kommer in. All forskning visar nämligen att det är så det fungerar. Hur mycket en och annan blåögd politiker visar upp några enstaka fall där den kriminella blivit omvända.

Sant är att den som är instängd i ett bås inte kan begå vare sig mord eller övergrepp utanför bås och avdelning. Men sluta att kalla det kriminalvård.

För ett antal år sedan åkte Fred Lane och jag på fängelseturné. Med en kortversion av föreställningen Delvis Presley. Vi besökta de flesta fängelser i landet. Vi upplevde på de flesta en förvånansvärt god stämning, stor lugn och skicklig personal. Med ett antal undantag där de grövre brottslingarna satt, där stämningen var hård, där atmosfären kändes hotfull - inte mot oss, men i själva luften som sådan. Så lär det vara på många fängelser idag. Och det preventiva har lagts i malpåse. Ett ensidigt strafftänkande är en investering i fortsatt gängkriminalitet.

Skalskyddet - militära satsningar - satsas det oerhört mycket på. Men det som är inom skalet (skola, omsorg, vård, ungdomsverksamhet) krackelerar. Se där Tidöpartiernas investering i samhällskaos. Och hur är det med socialdemokratin? Utgör den en opposition mot detta eller ägnar man sig bara åt smink som läggs på den krackelerade modellen? Svar: Ja.

Det är där vi står och stampar idag. Sorry! Här skulle jag vilja se och höra lite revolutionära (men icke-våldsliga) förslag från det svenska partiväsendet. Men frågan är om något parti vågar? Rädda att bli verbalt mördade av ledarsidor, sociala medier och de partier som är ansvariga för krackeleringen.

Tack för idag. Slut för idag. 

Nej, inte riktigt:

Vi har i Sverige numera en regering som inte vågar reagera mot att den som kanske snart är president i USA uppmanar Ryssland att angripa NATO-länder som inte betalar minst 2 procent av BNP till militären (vilket är drygt 10 procent av den svenska statens utgifter). Så har Sverige blivit en liten kluddig undersåte med statsminister, försvarsminister och utrikesminister som bockar och bugar inför en råbuse som talar som en vulgär obildat mobbare, uppmuntrat till stormning av sitt eget parlament och alltså nu uppmanat Ryssland att gå till angrepp på länder som är med i Nato. Ska vi vara stolta över en en regering som tiger??