måndag 26 februari 2024

Nu ska det kosta att anmäla bluffar...

Sakta. Steg för steg. Helst utan debatt. Bryts det som kan kallas medborgarperspektiv ner. Senaste
pusselbiten på samhällsförändringen är att regeringen beslutat att det ska kosta 150 kronor att göra en anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden.

Det vill säga: det ska kosta att anmäla ett företag som bluffat i reklam eller på annat sätt inte gjort rätt för sig. En liten pusselbit i det pussel som Tidöpartierna lägger.

Folkbildningen ska monteras ner, villkoren för studieförbund och folkhögskolor försämras, civila organisationer fråntas stöd - det sistnämnda gäller inte minst sådana som Svenska Freds. Presstöd till tidningar som inte ägs av de stora dras bort. 

Så går det till när en oblodig samhällsrevolution genomförs. Ut ramlar ett helt annat samhälle.

Det är alltså inte bara sådant som att avtal som ger USA:s försvarsmakt full tillgång till svenska regementen drivs igenom utan debatt mellan val.

Eller att beslut om maktförskjutningsavtal tas utan debatt. Det är mängder med små beslut som tas utan debatt. Harmlösa beslut, var och ett, kan det tyckas. Men när pusselbitarna läggs, en efter en, kommer alltfler se att pusslet utgörs av en allt annan bild än vad som varit självklart.

Medborgarperspektivet ersatt av marknadsperspektivet. Samhällsdebatt ersatt av smygande auktoritärt beslutande där medborgarna ställs inför fullbordat faktum utan att kunnat ta ställning i något val. 

Så går det till. Tidöpartierna är effektiva. Det stora oppositionspartiet följer med som en svans. De små partierna tycks vara rädda att ta debatt. Sverige 2024.