tisdag 9 januari 2024

"Det kan bli krig..." Minns ni när Försvarsmakten köpte in 2 miljoner trampminor för att försvara oss...

"Ska vi undvika krig ska vi gå med i Nato." Sa man för för ett drygt år sedan. Nu säger man: vi måste förbereda oss för krig.

"De baltiska staterna är skyddade eftersom de är med i Nato". Sa man för ett drygt år sedan. Nu säger man: "Om Baltikum anfalls hotas också Sverige".`

ÖB och regeringen varnar för krig. Ja, hur ska man annars försvara att den militära budgeten ökar från 40 miljarder kronor till 120 miljarder, vilket onekligen urholkar annan verksamhet - skola, vård, omsorg inte minst - som nu medborgarna måste acceptera.

Blev påmind om en debattartikel Annika Nordgren och jag skrev (i egenskap av försvarspolitisk talesperson resp språkrör för MP) för ett drygt kvarts sekel sedan... Då tänkte sig Försvarsmakten att försvara Sverige genom att minera Sverige med 2 miljoner trampminor. (Nu avser man att minera vattnet redan i det man kallar "skymningsläge":

Vi skrev:

"Låt oss ändå fundera över vad som skulle hända om en fiende slagits tillbaka av det svenska försvaret eller om en hotande invasion aldrig blev av - då sitter vi i ett land som är minerat likt Afghanistan. Barn, mödrar och fäder kommer att tvingas leva med 2 miljoner apterade trampminor spridda över landet. Med ett enda syfte: att spränga bort benen, fötterna och armarna på dem som råkar trampa på dem - utan möjlighet att känna av om det är en fientlig soldat eller ett barn. I årtionden har den svenska militären köpt in minor som inte ens går att upptäcka eftersom de är tillverkade av plast. Minröjning är därmed omöjligt.

En värre strategi att utöva skräckvälde hade knappats fienden kunnat presentera! Frågan är vem som kommit på denna fullständigt absurda metod att försvara det svenska folket till döds."

Slut citat från en tid då en vansinnesstrategi var tänkbar. Jag utgår från att Försvarsmaktens strategi är en annan idag.

Försvarsmakten har bytt ut "Om kriget kommer..." till "När kriget kommer..."