tisdag 19 december 2023

Putin och Kristersson, varandras lakejer...

 

Tänk att det skulle bli Vladimir Putin som blev Ulf Kristerssons bäste vän när det gäller att kunna
genomföra sina visioner. Och tänk att Kristersson blev Putins våta dröm...

Så här: Som ung moderat ideolog på 90-talet beskrev Kristersson sina visioner: den generella välfärden skall avvecklas till förmån för att var och en betalar sitt. Och Sverige ska in i Nato.
 
Med Putin som argument styrs statens pengar alltmer till militären - Sverige har på några få år gått från 40 miljarder per år till 120 miljarder per år. 
 
Därmed kommer vi att få se urholkning av såväl generell välfärd som skola och sjukvård. Således på väg till Kristerssons idealsamhälle. 
 
Så här uttryckte han sig:
 
"Den kollektiva välfärdspolitiken i alla dess former och skepnader måste hamna på historiens skräphög". (I Svensk Tidskrift 1990). 
 
Han ville se ett system där det ”skall vara individen som betalar sin sjukförsäkring, sparar för sin pension och betalar sitt eget boende och familjen som ordnar och finansierar omsorgen om barnen och de äldre.”
 
Så visst är det käckt att Putin invaderade Krim, det utnyttjades snabbt av moderaterna som plötsligt hävdade att Gotland hotades av samma sak och hela visionsprocessen kunde dras igång.
 
Att det är viss skillnad på Krim och Gotland viftades bort. (Det finns ingen rysk flottbas på Gotland, det finns ingen rysk befolkning och ön har aldrig tillhört Ryssland).
 
INTE I ETT VAKUUM
Tro inte att saker och ting sker i ett vakuum. Det finns viljeriktningar, visioner, drömmar i botten på det som styr politiken. 
 
Jag undrar om Kristersson anade att det skulle bli en rysk despot som skulle utgöra hans bästa verktyg...
Och jag anar att Putin myser i sin kammare när han ser hur välfärdsstaten krackelerar, det passar ju bra i hans egen argumentation om västvärldens sönderfall... 
 
PS! Den artikel jag citerar var skriven av Ulf Kristersson tillsammans med Thomas Idergaard. Den sistnämnde var min samtalspartner i SVT:s Nyhetspanel under många år, numera är han jesuit och katolsk präst. Förmodligen gör han mindre skada där än Kristersson nu gör.