måndag 6 november 2023

Köper gas från Ryssland och skickar vapen till Ukraina


Hyckleriet är gigantiskt. Samtidigt som EU-länder förser Ukraina med vapen köper samma länder gas från Ryssland. En av de länder som ökat importen mest av rysk gas är Frankrike, landet med mest kärnkraft per invånare. Spanien och Belgien - landet med EU:s huvudstad (Bryssel) - ökar mest.

Samtidsdebatten bubblar av hyckleri. Den svenska regeringen stoltserar med med att nyss skickat åtta pjäser av artillerisystemet Archer till Ukraina samtidigt som samma regering tillåter import av gas från Ryssland. Men det ska vi inte låtsas om... Senaste importen kom i oktober.

Pål Jonson, försvarsministern, utsätts aldrig, i vart fall mycket sällen, för rejäla frågor från journalisterna, ungefär som de tycker synd om honom eftersom han har så svårt att uttrycka sig.

Det riktiga bottennappet var när Agnes Hellström (Svenska Freds tidigare ordförande) debatterade med kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson och denna generat försökte pladdra bort det faktum att regeringen tillåter gasimporten - vad gör programledare för SVT:s "Sverige möts" då? Jo, stoppar det hela genom att ömsint titta på kristdemokraten och avsluta debatten med att säga "regeringen gör så gott den kan..."

Så fan heller, den gör inte alls så gott de kan. Den hycklar. Och den där journalisten kanske kände behov av att vara det psykologiska försvaret till hjälp - att kritisera regeringen i frågor som rör akut krigshantering är olämpligt.

PS!
Mellan mars 2022 och juli i år importerade Europa "kritiska och strategiska råvaror" från Ryssland till ett värde av 13,7 miljarder euro – omkring 160 miljarder kronor –, enligt data från EU:s statistikbyrå Eurostat och EU:s gemensamma forskningscenter. Hur är det nu med dubbelspelet? Medan importen av rysk gas genom pipelines störtdykt så har importen av gas i flytande form ökat. Mer info här.