söndag 8 oktober 2023

Försvarsmakten har en del att skämmas över... som förgiftning av dricksvatten

 

 
Kommunägda Uppsala vatten har stämt Försvarsmakten. Dricksvattnet har förgiftats av PFAS-kemikalier
som Försvarsmakten använt långt utöver det tillstånd man har.

Att Försvarsmakten nonchalerar miljötillstånd är ingen nyhet, så jag är inte förvånad direkt. Dessutom försöker man hemlighålla hur mycket man släppt ut. Vilket knappast är bra för tilltron till Försvarsmakten.
Det finns en tragik i hemlighållandet. Att i krigstid hemlighålla förhållanden kan säkert vara motiverat. Men i fredstid? När det gäller den egna befolkningens hälsa?
 
KÄNNER IGEN SYMPTOMEN
Men, jag är inte förvånad. Försvarsmaktens mångåriga hanterade av Vättern är snarast ett krig mot en av Europas största dricksvattentäkter. 
 
En försvarsmakt bör rimligen se till försvaret - att förstöra vattentäkter, överskrida tillstånd och dessutom försöka hemlighålla, är väl snarast ett anfall mot den egna befolkningen.
 
Dessvärre känner jag igen symptomen. Under åren som jag var politiker och budgetsamarbetade med regeringen återkom ständigt Försvarsmakten som ett (inkompetent) problem. 
 
På finansdepartementet hade man stora svårigheter att få ut siffror om hur pengarna använts och hur svarta hål uppkommit. Försvarsmakten saknade den mest elementära kompetensen i att sköta, analysera och redovisa ekonomin. 
 
Det talades ofta om inkompetens - och till och med en och annan gång i upprört tillstånd om förakt för demokratin. 
 
KANSKE HAR DET BLIVIT MINDRE DÅLIGT
Det är möjligt, rent av troligt, att det blivit bättre vad gäller ekonomisk hantering, fast när man får höra att det tagit år att - om det ens nu har skett - få fram trosor som inte ger köttsår kan man ju undra... Vi har i Sverige ändå haft kvinnliga såväl befäl som värnpliktiga i många år nu.
 
Något av det mest flagranta var ändå när man skickade ner soldater till Afghanistan med Toyota Landcruisers utan splitterskydd - snacka om förakt för de som iklätt sig uniform! Och på det sätt som soldater som kommit hem från tjänst i forna Jugoslavien med posttraumatiskt stressyndrom tog som hand är ingenting att vara stolt över.
 
Kanske sådant också blivit bättre. Jag vet inte. En försvarsmakt som i fredstid försöker undanhålla det som skadar den egna befolkningen - som PFAS-kemikalier som man inte haft rätt att släppa ut - har en del att fundera över.
 
Här ett reportage från Sveriges Radio om fallet i Uppsala: https://sverigesradio.se/.../forsvarets-hemliga-rapport...