söndag 24 september 2023

Robert Fico - den vill vi inte låtsas om

 


Robert Fico. Är han bekant? Skulle inte tro det... i alla fall inte för så många i Sverige. Snart kan han åter vara premiärminister i Slovakien. Och samarbeta ned nynazister. Det innebär i så fall att ytterligare ett land i EU tar steg mot auktoritärt styre och bort från det vi vanligen kallar demokrati.

Så, vad säger alla de där naiva som tror att EU i sig är garant för mänskliga rättigheter och demokrati?
 
ALLT FLER TRÅDAR I EN HAND
Jag skriver i min bok "Vad ska vi ha samhället till?" om hur naivt det är att skapa en gigantisk organisation med gemensamma myndigheter som på någon generation kan tas över av politiker och byråkrater med brunstänkta värderingar. 
 
"Med gemensam lagstiftning och marknad som övervakas av gemensamma institutioner skall ett ömsesidigt beroende och en ömsesidig nytta växa fram mellan länderna inom Europeiska Unionen. Tanken bygger på att en dynamisk process skall landa i en gemensam norm som skall grundas på mänskliga rättigheter och demokrati.
 
Men tänk om den dynamiska processen tar en annan riktning? Hur skulle EU utvecklas om de auktoritära och främlingsfientliga tar över den organisation som är skapad i namnet av demokrati och mänskliga rättigheter? Om allt fler topposter börjar, efter fullt legitima demokratiska val, tillföras sådana som gillar auktoritära system? Om vi får demonisering istället för demokratisering? Om vi får Orbanisering av lagstiftningen och Lepenisering av övervakningen?
 
Om allt fler trådar är samlade »i en hand, och med ett grepp kan flyttas över i annan«, så finns risken att de onda tar över den färdiga organisation som var skapad med goda föresatser. I demokratins, och de fria valets namn, har sådant hänt förr. Utifrån detta perspektiv anser jag att mycket av den förda EU-politiken är naiv."
 
Slut citat.
 
FÖRUTSÄGBAR ÖVERRASKNING...
Vi ser att detta pågår, och de naiva tycks överraskade. Kalla det "förutsägbar överraskning". På samma sätt blev de flesta beslutsfattare överraskade av pandemin som slog till. Men också den var förutsägbar, hela vårt sätt att leva utgör en "perfekt storm" för snabb spridning. Också det skrev jag om i boken, redan i första upplaga som skrevs innan pandemin tog strupgrepp på samhällen världen över.
 
FICO OCH EN FATTIG LANDSBYGD
Tillbaka till Fico, som snart åter kan vara premiärminister i Slovakien. Ett på landsbygden mycket fattigt land, ett av de länder där kriminella nätverk ser jordbruksmark som ett suveränt sätt att pumpa EU på pengar. Hans parti beskriver sig gärna som socialdemokratiskt för landsbygden. Det är orwellskt. 
 
Å andra sidan... vad ska fattiga människor ta vägen i länder där korruptionen är gigantisk, konspirationsteorierna ger livslust och tilliten till systemet är på nollpunkten. Det är där som fascismen har en förmåga att gro om den leds av retoriker som kan spela på populismens fulaste strängar. Han kan det, Fico. Han är en av dem jag länge försökt hålla koll på för att bättre förstå vad som händer i EU men som svenska medier tycks ointresserade av.
 
OCH HÄR GILLAR MAN PUTIN
För övrigt, apropå förutsägbar överraskning. Allt fler i Slovakien tröttnar på stödet till Ukraina, vi hör samma sak i Polen och flera andra länder. I Prag demonstrerade bortåt 10000 häromdagen med udden riktad mot såväl höga energipriser som stödet till Ukraina. Verkligheten kan tyckas bisarr, men det är faktiskt så att 55 procent av slovakerna anser att Putin är en bra ledare och ännu fler hoppas att Ryssland vinner kriget.

Det är ohyggligt tragiskt - och så obekvämt att svensk public service aktar sig nog att ens redovisa det. Säger det för mycket om tillstånd i EU?
 
NAIV SVENSK DEBATT
De naiva i den svenska debatten tror att EU kommer att stå eniga för att militärt hjälpa Ukraina också om ett år. Och vi som varnat för att hårt hållna människor i flera EU-länder kommer att tröttna har utmålats som mindre vetande.
 
Förståelsen för vad som händer i Europa tycks mig skrämmande liten, eller om det är så att medier väljer att mörka det obekväma, det som inte ska sägas.
 
Jag har alltid varit skeptisk till valet av nyheter som presenteras och finner att andra länder ofta har en bättre omvärldsbevakning. Det är en farlig väg som svenska medier tar om/när valet av nyheter bygger på medveten eller omedveten anpassning till "det rätta". Sådant göder konspirationsteorier, de får vingar när "gammelmedia" uppträder som om de alla ingick i det psykologiska försvaret istället för att redovisa även det djupt obekväma.
 
DOFTER
Nymalet, nybryggt kaffe doftar i köket så nu är det dags för frukost.
Ha en bra söndag! Det är en vecka kvar till valet - och dess mindre goda dofter - i EU-landet Slovakien.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.