fredag 29 september 2023

Drönare och sprängverkan

Så har då drönarna utvecklats så att krig kan föras för en billig peng. Invasionskriget i Ukraina har varit ett genombrott för drönare som billiga dödsmaskiner. Masstillverkan sänker priset, och allt går att sälja

Inom kort kommer vi att få se kriminella nätverk använda drönare för att spränga, skrämma, döda. Effektivt, billigt och vedervärdigt. Så när krigskommentatorer gläds åt drönartekniken så bortser de från den baksida där civilsamhället kommer att drabbas. 

Kriget har lett till tekniksprång, som kommer att brukas och missbrukas av goda och onda. Harmlösa transporter av pizzor såväl som transporter av sprängverkan.

Livet vi lever kommer att kompliceras - vi som levt våra liv efter andra världskriget i länder med fred har levt i en lycklig parentes. 

Vore på tiden att begreppet "mänskligt" kläs av sin fina kostym. "Mänskligt" i betydelsen "så gör vi människor" är också att utrota arter och döda varandra i ständigt förekommande krig och konflikter baserade på att bisarra maktambitioner, olja, rasism, hämnd och viljan att lägga mark under sig. Vi är mänskliga. Sorry.