lördag 22 juli 2023

Når inte hyckleriet oanade nivåer?



Ulf Kristersson uttalade efter mötet i Vilnius att Sverige nu ska "visa intresse för säkerhetsfrågor som USA ser i helt andra delar av världen".

Det är lite märkligt att svenska medier inte haft större intresse av att analysera detta uttalande för vad det faktiskt innebär.

Skriver vidare i dagens ledare: 

"Ett annat märkligt förhållande – som inte rönt det intresse det borde – är att Sverige nu lovat att stötta Turkiets vilja att bli medlem i EU. Sverige ska inom EU fungera som lobbyist åt Erdogan.

För bara några månader sedan var Sverige ett av de länder som hårdast kritiserade Turkiet för brott mot mänskliga rättigheter. Nu ska vi vara Erdogans partner inom EU, samtidigt som vi – om jag förstått det rätt – fortfarande ska vara en aktiv röst för mänskliga rättigheter i länder som Kina och Ryssland.

Når inte hyckleriet gigantiska nivåer just nu?

Sverige har dessutom, lagom till Natomedlemskapet, ändrat i grundlagen så att journalister som avslöjar sådant som ”kan skada länder som är partner till Sverige” riskerar upp till åtta års fängelse. Sådant kallas numera "utlandsspioneri". 

Begår Turkiet ett flagrant brott mot sina medborgare så avslöja det inte, ty det kan skada Sveriges relationer med partnern Turkiet. 

Som sagt: Når inte hyckleriet gigantiska nivåer?

LÄS HELA ledaren här: https://www.etc.se/ledare/naar-inte-nato-hyckleriet-gigantiska-nivaaer