måndag 10 juli 2023

Försvarets uppgifter...

 

Vad är det att försvara ett land? Tillhör det en försvarsmakts uppgifter att sprida gifter i en dricksvattentäkt för att bygga ut en flygplats där Nato kan öva? 
 
Det är i alla fall det som blir resultatet av att förgiftat grundvatten pumpas ut i Vättern genom dränering för att bygga ut Karlsborgs PFAS-förorenade flygplats.

Innan dränering borde rimligen marken, som är gravt förgiftad efter Försvarsmaktens övningar, saneras genom att de värsta delarna rensas upp.


Aktionsgruppen Rädda Vättern skriver helt riktigt följande med anledning av radioreportaget:
 
"Försvaret påstår att en reningsanläggning ska rena vattnet som rinner till Vättern med upp till 95 - 99 %. Antingen ljuger försvarets representanter medvetet eller så vet de inte vad de talar om."
 
Enligt regeringsbeslutet är det bara dräneringsvatten från ca en tiondel av flygplatsområdet, den sydvästra delen, som ska gå till en reningsanläggning.
 
I höstas fick de ansvariga för flygplatsen en rapport från sin egen konsult NIRAS att PFAS-halter på 40 000 nanogram per liter hade upptäckts i dagvattnet i den nordöstra delen av flygplatsen. Här finns ingen rening planerad.
 
Aktionsgruppen noterar: "Om inte hela flygplatsen först saneras, genom att de värsta "hotspots" städas upp, kommer bara mer och mer PFAS läcka ut."
 
Ja, så är det. För övrigt skulle även 99 % rening av 40 000 ng/l betyda att 400 nanogram per liter rinner ut i Vättern. Det vill säga 100 ggr mer än vad Livsmedelsverket tillåter för dricksvatten.
 
Så frågan som måste ställas är: Vad är att försvara ett land? Ingår inte försvar av dricksvattentäkter? Även om trycket från Nato är att få delar av Sverige som allt mer aktivt övningsområde - redan nu är Norrbotten ett sådant område - borde den mest grundläggande miljöhänsyn tas. 
 
Att långsiktigt och medvetet förgifta vatten är allt annat än försvar.
 
PFAS, som utgör huvudfaran för Vättern i detta fall, ger skador också på de högre befäl som dricker vattnet från Vättern, som är en av norra Europas största dricksvattentäkter.
 
Aktionsgruppen vill att överklaga till Högsta Förvaltningsdomstolen för att tvinga regeringen att backa. Gruppen behöver ekonomiskt stöd för att bekosta juristkostnader för att driva målet.
Swisha gärna en slant till 123 694 80 87. Skriv "Sommarkampanj" i meddelandet.