torsdag 8 juni 2023

Nord Stream - vem sprängde?

Ryssland ställer till mycket elände. Att Ryssland skulle spränga sin egen gasledning är dock så osannolikt att det bara kan rinna upp som "nyhet" när krigsretoriken är som mest manipulativ. Som om det inte räckte med Putins agerande i Ukraina för att konstatera vilken som är skurk, angripare, våldsverkare...

Nu har dokument släppts till Washington Post som pekar på att det var Ukraina som stod bakom sprängningen, vilket förstås är det mest logiska. Dels för att det skadar Ryssland långsiktigt, dels därför att Nord Stream konkurrerat med gasledningar  - som gav transitinkomster - genom Ukraina.

Om det nu var Ukraina som sprängde ledningen så förtar det inte på något sätt det faktum att det är Ryssland som är ansvarig för det krig som nu pågår. Idén att ingen berättigad kritik får riktas mot Ukraina, eftersom sådan kritik skulle ligga i Kremls intressen, är totalt felriktad eftersom den bygger på att människor inte begriper att det ondas fiender inte med automatik är felfri... Svenska medier borde fundera på det.