onsdag 31 maj 2023

"Läktarkultur" till för vem?

Spelarnas ansvar. Hur ser det ut? Efter kaoset under matchen mellan Djurgården och AIK hukade AIK:s
spelare istället för att klart och tydligt ta avstånd från de idioter som bar sig åt. Kanske är spelarna rädda för sina supporter, kanske är dom bara dumma i huvudet eller tror att de är lojala mot sina "supporter" när de inte skäller ut huliganerna. 

Så var har spelarna för ansvar? Massor! Självfallet skulle de gått till läktaren och uppmanat de maskerade att lägga av. De maskerade hade inte dragit sig tillbaka, men den tysta majoriteten som lealöst såg på hade i alla fall fått sig en tankeställare. Istället uttryckte spelarna förståelse! Så om ens lag förlorar en match, får några röda kort, ligger risigt till i serien så ska man ha förståelse för huliganer... Det är ju helt sjukt.

Det är ohyggligt svårt att hitta de som ställde till det, även om det filmats en hel del, för att på så sätt få dem ställda inför domstol, bli fråntagna rätten att gå på matcher. Om det nu inte lyckas så är det bara den otrevliga modellen som måste få gälla och som i det här fallet hade lett till att AIK fått miljonböter och fått spela sina hemmamatcher utan sin publik. Det ska fan i mig svida i skinnet på klubbarna - så de som håller på begriper att de skadar sin egen klubb, att spelarna begriper att de ska reagera, att klubbledningen fattar att de inte ska smyga i korridorerna.

Det tillhör "läktarkulturen" att ett tiotal personer ska bränna av bengaler, men för vem är det till? Deras egna höga nöje? För att skapa stämning? - hur nu rök som ibland medför att matcher måste avbrytas, tevepublik inte ser bollen och lockar till kastande av skiten kan skapa stämning.