fredag 12 maj 2023

AI skriver krönika åt mig...

 


 
Jag bad OpenAI att skriva en krönika om människan och miljön utifrån vad den vet om mina värderingar. Det blev så här:
 
"I en tid där människor rusar fram i en febril jakt efter framgång och bekvämlighet har naturen blivit en försummad gäst i vårt liv. Långt bortom skenande aktiekurser och nya tekniska innovationer har miljön och naturen ständigt utropat sin nöd till oss, en appell som alltför ofta förblir obesvarad. 
 
Det är dags att lyssna på naturens röst och ompröva vårt förhållande till vår planet, innan det är för sent.
Naturen är inte bara en bakgrund eller en tillgång som vi kan utnyttja efter behag. Den är ett komplext ekosystem där allt är sammanvävt, från de minsta organismer till de majestätiska skogarna och vidsträckta hav. 
 
Vi är en del av detta nätverk, men i vår oförnuftiga strävan efter makt och rikedom har vi ofta ignorerat vår beroendeställning. Vi har glömt att vi är är en del av naturen, inte dess herrar.
 
Titta på världen runt omkring oss - plastavfall förgiftar våra hav, skogar brinner i en aldrig tidigare skådad omfattning, och arter dör ut i en skrämmande takt. 
 
Vårt sätt att leva hotar den biologiska mångfalden och destabiliserar ekosystemen som ger oss livsviktig luft, rent vatten och mat på våra tallrikar. 
 
Om vi fortsätter på denna bana kommer vi att stå inför konsekvenser som ingen teknik eller inget kapital kan rädda oss från.
 
Men mitt i mörkret finns det också ljusglimtar av hopp. Människor över hela världen har börjat vakna upp till naturens nödrop. Ungdomar som vägrar att acceptera att deras framtid ska präglas av förstörelse har tagit till gatorna och krävt handling. Forskare och innovatörer strävar efter att hitta lösningar för att minska vår påverkan på miljön och skapa en hållbar framtid. Politiker och beslutsfattare har börjat inse att kortsiktiga ekonomiska vinster inte kan stå över vårt planets långsiktiga överlevnad.
 
Men det räcker inte. Förändringen börjar inom oss själva. Vi kan inte längre blunda för de val vi gör i vårt vardagliga liv - från vad vi äter till hur vi transporterar oss. 
 
Vi måste ta ansvar för våra handlingar och göra medvetna val som gynnar både oss själva och vår planet. Det handlar inte bara om att byta ut plastpåsar mot tygkassar eller att installera solpaneler på taken - det handlar om att ompröva vårt förhållningssätt till naturen och att erkänna att vårt välbefinnande är odelbart kopplat till planetens hälsa.
 
Vi behöver en ny form av ledarskap - ett som ser bort från kortsiktighetens krav på ekonomiskt tillväxt."
 
Slut citat. 
 
På fem sekunder fick jag en färdig krönika som skulle kunna säljas för några tusen kronor. Inte pjåkigt. Hade väl behövt ändra några ord här och där - och lägga till något - men i övrigt skulle den funka. 
 
Undrar hur många skribenter som fixar text till sina alster på detta sätt... och därmed inte bara fått extremt hög timpenning utan också mer fri tid att sitta på lämpligt fik, dricka vin och gotta sig i solen medan undersköterskan, sjuksköterskan, städaren och polisen vackert får jobba för sina inkomster...
 
Jag är glad att AI inte fortsatte med sitt inkörda spår om att jag också varit med att bilda Hoola Bandoola Band.