onsdag 21 december 2022

Upprepning av bombjulen för 50 år sedan?

Jultid. Ska Ryssland passa på att bomba Ukraina hårt just under jultid på samma sätt som USA bombade Nordvietnam för precis 50 är sedan? 

Omkring 1 600 vietnameser dog mellan den 18 och 29 december 1972 under ett av historiens tyngsta bombanfall. 

I ett jultal jämförde dåvarande statsminister Olof Palme USA:s bombningar med nazisternas krigsförbrytelser under andra världskriget. 

Givetvis hade de som utförde bombningarna fått med sig kyrkors välsignelse. Som sig bör sådär under juldagarna då en frälsare sägs ha fötts...

Skulle Putin ägna juldagarna åt samma ändamål så lär också han få med sig kyrkans välsignelser. Kyrkor, präster och pastorer är ju alltid bra att ha med sig när man går på mördarstråt. Det visste redan Karl XII. Ty oss är en frälsare född... Hej och hå.

Det är är inte kristendom, säger förstås vän av fredligare slag. Trots att religioner av allehanda slag lär ha varit grund för mer krig än för fred, mer dödande än vårdande. Ja, till och med de som släppte atombomberna över Hiroshima och Nagasaki hade fått ett guds ord med sig. Jajamen.

Och minsann: i en av kristendomens stora böcker - skriven av C.S. Lewis - meddelas glatt att kristna unga män bör få chansen att döda fiender på ett muntert och hängivet sätt. 

Är boken jag hänvisar till udda skräp från någon kammare? Nej, inte alls. Boken trycks om och om igen. I USA förstås. Men även i Sverige. Av Libris förlag. Den heter "Kan man vara kristen?". 

När jag läst den på en Alphakurs var svaret givet för mig...

Känns tryggt att vara troende ateist så här i jultider. Då håller man - på köper, så att säga- avstånd till Putin som går hand i hand med Rysslands kristna kyrka. 

Ja, jisses så det kan vara...

Som troende ateist kan man med gott samvete skicka en gåva till Stadsmissionen. Det kan man göra vad man än tror på. 

Och en rejäl slant som humanitär hjälp till människor i Ukraina är inte heller dumt.