tisdag 20 december 2022

Ingen direkt fara...

Det är ingen direkt fara, meddelar Strålskyddssäkerheten med anledning av situationen på Ringhals kärnkraftverk där den mänskliga faktorn och den tekniska faktorn vävts ihop till det som onekligen ser ut som kaos.

I dagsläget föreligger ingen oro, meddelas vidare. Således: ingen direkt fara, i dagsläget. Och det är det här Ebba Busch anser vara planerbar energi...

Hå och hej, med farbror Frej, 
här ska du höra, 
vad man med en reaktor kan göra, 
blunda och kör utan vidare gnäll, 
så har du gjort dig en en smällkaramell.

Det är DN som granskat "ett stort antal händelser". Ringhals - som ägs av staten och kapitalet i skön förening - "måste lyfta blicken" meddelas. Jo, eller rent av se klart. 

För övrigt har även Forsmarks kärnkraftverk fått förelägganden från Strålskyddsmyndigheten. Som ställer frågan om de där som arbetar med kärnkraften överhuvudtaget känner till vare sig regler eller rutiner...

Entreprenörer tycks komma och gå lite hur som helst, de tappas bränslestavar och mycket tycks vara lite hipp som happ. Det har använts utrustning som inte godkänts, installerats felaktig spänningsregulator och den 25 juni i år brast en barriär i kärnkraftverkets djupförsvar... Den ene trodde att den andre gjort saker som den andre inte gjort för att hen trodde att den ene hade gjort det.

"Vi är ett kärnkraftverk, så vi måste titta på oss själva kritiskt", säger Ringhals vd och klämmer i med att han är på det klara med att "vi behöver vidta åtgärder".

Som sagt, hej och hå med farbror Frej: 

Nu alla politiker är det kärnprogram, 
titta här vad farbror Frej tar fram,
en liten radioaktiv reaktor
och en vanlig mänsklig faktor
blanda så fint är du riktigt snäll
så får du till en sjuhelvetes smäll.
 
PS! I Frankrike har fler än hälften av reaktorerna stått still... det är det som Ebba Busch kallar planerbar elproduktion.