onsdag 9 november 2022

Så var det med klimatlagen...

Så har då COP27 inletts. På en ort - Sharm el-Sheikh - som kraftigt bidrar till just utsläpp av växthusgaser eftersom det är en turistort dit inte minst EU-medborgare gladeligen flyger.

Det är lika knepigt som att EU vill minska alkoholintaget men ger stöd till vinodlingen för bland annat marknadsföring och reklam.

Hur som helst: mötet i Sharm el-Sheikh hålls. Och Sverige representeras av en regering som just tagit beslut om att öka utsläppen, skära bort stora delar av klimatpolitiken och av bland annat Miljöpartiets språkrör, helt riktigt, anklagas för att driva politik som gör att Sverige inte uppfyller klimatmålen.

Lite lustigt är det... För klimatminister Isabella Lövin och den rödgröna regeringen påstod ju att de drivit igenom världens bästa "klimatlag" som innebär att det "blir olagligt att prioritera bort klimatet” och att "alla kommande regeringar måste följa den".

Vilket således skulle innebära att till exempel en moderatledd regering, stödd av Sverigedemokraterna, skulle vara helt okej för klimatpolitiken. Miljöpartiet skulle inte behövas för den saken.

Snacka om att bita sig själv i rumpan! Bara för glädjen att låtsas att det drivits igenom något helt fantastiskt... Klimatministern hade gjort det möjliga, gott så. Men inte det omöjliga.

Hela regeringen gick ut med bilder, filmer och pressmeddelanden. Också på främmande tungomål för att visa sin grandiosa storhet.

 



 

Den där "klimatlagen" är ingen lag, ingen regeringen behöver följa den, inga straff kan utdelas. Vilket vi ju ser nu.

Jag tillhörde de som påpekade detta i ett antal artiklar, vilket ledde till att jag blev ansedd som fientlig av ett antal ledande partister som skrev ilskna mejl...

Nu är det annat ljud i skällan... språkrören påpekar, med rätta, att den nya regeringens klimatpolitik är "kolsvart" och att målen inte kommer att uppnås. Och skammens rodnad fastnar på de svenska kinderna i Sharm el-Sheikh.

Kanske det mest bisarra beslutet som SD och regeringen tagit är att öka kostnaden för havsbaserad vindkraft i en tid när snart sagt alla länder med kust bygger ut just sådan. Och det går jämförelsevis fort att bygga.

Att skrota det planerade reseavdraget - som skulle stimulera samåkande etc och som alla partier utom SD var överens om förra året - är nästan pikant i sin dumhet. För att ta några exempel. 

Men satsningen på våtmarker då? Som miljöministern så glatt talar om. Tja, satsningen blev mindre än den var under den rödgröna regeringen.  Och finansierades genom att 900 miljoner drogs bort från kontot för att skydda biologisk mångfald...

För övrigt anser regeringsunderlagets största partis "klimatexpert" att Sverige ska ge bidrag till kolkraftverk i Afrika.

PS! Vill du läsa en artikel jag skrev om klimatlagen så finns en sådan här.