måndag 5 september 2022

Trött?

Alla politiker tycks se förvånade ut när elmarknaden krackelerar. Synd att dom inte läst min bok VAD SKA VI HA SAMHÄLLET TILL? som skrevs före corona och elkris men som berättade hur infamt uselt politiken förberett sig på sådant som pandemier och elkriser på grund av ideologiska skäl...

Så här skrev jag bland annat:

"Vi vet att elnäten är utsatta, vi vet att el är nödvändigt för människor, vi vet att el också behövs när den globaliserade ekonomin krackelerar...
 
varför finns det inte en enda ledande svensk politiker som står upp och säger att nu får det vara nog med det fundamentalistiska marknadsgyckel som råder? 
 
Att socialliberaler gått ner sig i det marknadsekonomiska träsket så här i den globaliserade senkapitalismens tidevarv är illa nog. 
 
Men de andra? När blev det socialdemokratisk eller för den delen konservativ ideologi att sälja ut grundläggande infrastruktur på den globala marknaden som vore det tillverkning av sega råttor? Släpp den fundamentalistiska marknadsliberalismen och återvinn idén om medborgarnytta!"
 
Och så skriver jag om vikten av medborgarperspektiv och om det nödvändiga i att skilja på äpplen och päron: en del lämpar sig för marknad, annat lämpar sig inte alls för marknad. 
 
Min slutsats är att det behövs en social-ekologisk blandekonomi som tar såväl planeten som människor på allvar. 
 
Marknadsperspektivet tar vare sig planet eller människor på allvar - inte minst eftersom den så här i den globaliserade sentida kapitalismen drivs av kortsiktighetens förbannelse. 
 
Nu har alla partiledare utfrågats i bland annat SVT. Vare sig partiledare eller utfrågare verkar fatta att spelreglerna för hur samhället byggt är dysfunktionellt. 
 
PS!
Är du road att läsa bokens så finns den på bibliotek, närmsta bokhandel och näthandlarna. Kan dessutom beställas direkt från förlaget (vilket blir billigast, 219 kr inkl frakt) - kan beställas här: https://verbalforlag.se/.../vad-ska-vi-med-samhallet-till/
 
Vill någon ha den dedicerad och signerad så är det samma pris vid beställning via provoka@telia.com