torsdag 22 september 2022

Tripp, trapp, trull - vanvettets väg till atomvinter...

Så kom vi då tre steg närmare det som medför att Europa snart kan ha ett fullskaligt krig där kärnvapen kommer till användning.

Skälen är flera - det tyngsta är tragikomiskt: en äldre despot som helt enkelt inte kan förlora ett krig utan att förlora ansiktet blir lätt desperat. Blir han tillräckligt desperat så finns bara kärnvapen, om än så kallade "taktiska" i första vändan.

När despoten samtidigt hävdar att Ryssland hotas av väst och kombinerar det med "delvis allmän mobilisering" så har kriget i Ukraina tagit ytterligare steg mot ett mer storskaligt krig. Där kärnvapen används i brist på annat.

Utlysandet av folkomröstningar i östra Ukraina - trots att så många flytt därifrån och "resultatet" blir att "folket" röstar för att områden ska bli ryskt - medför att kärnvapen kan komma att användas "i kampen för att försvara de befriade" områdena som då anses vara del av Ryssland..  

Och så tvingas motpartens vänner välja: fortsätta vägen mot atomvinter genom att svara med kärnvapen -  eller låta bli och se despoten grina oss i ögonen medan hans radioaktivitet stillsamt glider fram som en osynlig dimma.

Och ingenting blev bättre av att Joe Biden under sitt tal i FN meddelade att han ville se ett försvagat Ryssland, vilket i Moskva just uppfattas som att "Ryssland hotas". Tripp, trapp, trull. Som ett självspelande piano vars sista sekvens är ett crescendo?

Äldre män som själva närmar sig döden kanske inte ska ha makt över kärnvapen.

Högt elpris kan denna vinter bli ett av de mindre problemen. Sorry. Om världen är galen? Jajamensan.

Om nu inte befolkningen i Ryssland slutar titta bort, räds att bli inkallade, frågar sig vad fan det är som är på väg att hända. Och avsätter despoten. Kanske är det revolt inom krigsmakten som krävs. En lika önskvärd som naiv förhoppning...?