onsdag 28 september 2022

Så ser världen på oss nuförtiden.... och hur ska vi se på bubblorna i vattnet?

... hoppas de (du??) som röstat på SD är nöjda med utfallet. Marine Le Pen är det i alla fall.


Många av världens stora medier har nästan chockade noterat samma sak som hon gör, nämligen att Sverige numera ingår i samma partipolitiska härad som länder som uppfattas som avskräckande exempel, fast än värre: 

Sverige har snart en regering som bygger på ett parti med rötter i nazismen. Världen tittar storögt på vad som händer, i Sverige rycker de flesta på axlarna och ser inte vad de ser som betraktar oss från utsidan ser.

Och vi tittar på bubblor i havet... och bubblor i debatten. Tanken att det skulle vara USA som sprängt gasledningarna, allt enligt Joe Bidens hot, vänder upp och mer på det mesta i den offentliga debatten. Eller Ukraina som vill skada de alternativ som finns till ledningarna genom Ukraina. Eller Ryssland som ägnar sig åt självskadebeteende. 

Problemet för Sverige, som ansöker om medlemskap i Nato och samarbetar allt mer intensivt med USA, vore nog värst om Joe Bilden beordrat det han lovat: att förstöra Stream 2.

Frågan är om Sveriges regering och Försvarsmakt någonsin skulle berätta något sådant om de skulle få bevis för det. Det skulle ju vända upp och ner på hela debatten, på samma sätt som det skulle ha vänt upp och ner på debatten om Marin Nytt hade rätt - vilket jag är övertygad om att de hade - när det i en artikel berättades att svenska skärgården var en motorväg för Natos ubåtar medan Sverige letade efter sovjetiska ubåtar och Carl Bildt startade sin karriär på just den jakten...

Hur som helst: om gasledningarna vet vi ingenting.