söndag 21 augusti 2022

Skiten rinner genom den politiska älven...

 
Visst har det som kan kallas höger- och vänsterblock stått emot varandra i många herrans år.Det har gällt fördelning, ägande, bidrag och andra gamla hederliga vänster-högerfrågor. Men nu jävlar! Nu handlar det – öppet och allt annat än underförstått – om en helt annat dimension.

Så nu rinner skiten genom den politiska älven vars slutmål är valdagen. Och de som pumpar ut skiten gör det med stolthet, med leenden om än så länge utan stövlar.
 
Det finns liksom ingen måtta. Det började med att Jimmie Åkesson öppnade dammen lite lätt så skitvattnet kunde sippra in. Alla förfärades. Försökte täppa till. 
 
Men så fick han plötsligt hjälp av Ebba Busch som spanat mot den kristna högern i USA. Och sedan av Ulf Kristersson, mannen som påstår sig vara den vuxne i rummet trots att det enda vuxna han äger är åldern. 
 
Han leder numera den flock som gett sig in i – för att citera Sven-Eric Liedman – en oädel tävlan om vem som kan komma med det mest inhumana utspelet. 
 
Valet är en test. Testen visar om vi i Sverige accepterar att dammluckorna öppnats för skitvatten att rinna in i den valrörelse som slutar på valdagen.
 
Att lägga sin röst i år visar mer än någonsin vilka vi är, vilka vi vill vara. Jo, jag känner de som smygröstar till höger, som verbalt ännu tar avstånd men nu marinerats i skitvattnet så länge att de tänker rösta för något de utåt skäms för att erkänna. 
 
Sverigedemokraterna anser att hela familjer ska kunna utvisas om någon i familjen bär sig illa åt. Gammalt fint klantänkande. 
 
Moderater triggas till att ställa krav på att barn i vissa områden – gissa vilka! – ska adhd-testas och Kristdemokraternas krav på att utlänningar ska DNA-testas. Och Liberalernas krav på att tvååringar i vissa områden – gissa vilka! - ska språktestas.
 
Normen förflyttas, det som är “mitten i politiken” förflyttas, allt drar iväg. 
Och en sak är säker: går det illa i valet om några veckor kommer många att en vacker dag vakna upp och undra vad som skedde.
Få kommer att erkänna att de var delaktiga genom att lagt sin röst på något av de partier som öppnat dammluckorna på full gavel. 

 
Vi får sannerligen se upp, den politiska vulgariteten har inga gränser när skiten börjat flöda. Och det smittar. Vad annat finns att säga när det rödgröna blockets anförare lägger förslag som ska ge polisen rätt att göra husrannsakan utan brottsmisstanke. 
 
För lite och för sent, svarar högeroppositionens anförare när svaret borde vara: så gör vi inte i ett rättssamhälle, så gjordes i Östtyskland och Chile…
 
Läs hela ledaren här.