fredag 26 augusti 2022

Nog idiotförklarar partier sig själva...


Partiet som lovar subventioner av el har idiotförklarat sig själva. 

Bidrag riktade till att betala höga elräkningar motverkar hushållning, vilket driver upp elanvändningen, vilket skapar effektbrist som leder till än högre priser på all el hur billigt den än produceras. (Elpriset sätts genom marginalprissättning...)

I cirka 50 år har jag intresserat mig för energipolitik. Och jag har banne mig aldrig varit med om något så korkat som det som nu parti efter parti föreslår.

Det finns alla skäl att ta höga elpriser på allvar - det bör politiker göra genom att med generella medel stötta de med låg inkomst, inte ge elbidrag till såväl fattig som rik. 

Som i de flesta andra länder borde politiker uppmana till hushållning och effektivisering. I Sverige är det politiska budskapet tvärtom: lugn, vi pröjsar åt dig, så fortsätt håll badtunna varm och gästrummet uppvärmt om tomten skulle komma...

Det hela är så korkat att jag känner behov av skämskudde. Och - håll i er nu - nästan lika korkat är det att, som MP gör, kräva sänkt moms på mat när var femte kasse med just mat kastas. Subventionera slit och släng - när i herrans namn blev det grön politik?

Sänk skatten på låga inkomster istället för att generellt subventionera slöseri med el och matsvinn.