fredag 19 augusti 2022

5 partier av 8 försöker sko sig genom att runda lagen...

Fem partier har rundat de regler som riksdagen beslutat om när det gäller anonyma gåvor. Avslöjades igår av TV4. Över ett visst belopp får gåvorna inte vara anonyma eftersom det kan leda till korruption. Hela högeroppositionen fifflade - liksom socialdemokraterna. Förvånad? Jag är det inte. Det handlar om partikultur.

Två av de partier som har minsta valkassa vägrade trots liten valkassa att befatta sig med den jättesumma som de erbjöds. Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Det hedrar dom. Och säger något om partikulturen som råder i den här typen av frågor.

Även Centern - som är ett av Europas rikaste partier efter att de sålde sina dagstidningar - vägrade fiffla.

Men alla fyra i högeroppositionen fifflade såldes - den som tänkt sig rösta på Kristerssons lag har således bara ohederliga partier som fifflar för att sko sig. Samma partier som talar mest om lag och ordning. 

Den som avser rösta på de rödgröna har i alla fall tre partier att välja på utan att för den skull legitimera fiffel. Den tilltänkta statsministerns parti bör man däremot fundera på om man ska rösta på, Magdalena Andersson kommer att bli statsminister även om MP och V får rösterna istället. Mycket tyder på att samma sak blir följden även om C tar röster från det fifflande partiet.

Men, som sagt, i högeroppositionen finna inget fiffelfritt parti som inte är villig att runda lagstiftningen för att sko sig självt trots all sin retorik i frågor om lag och ordning. Den ska gälla andra, inte dom själva.

Liberalerna var värst av alla med ett mycket sofistikerad och medvetet fifflande sätt i flera led för att ingen skulle få veta. Ironiskt nog berättar Liberalernas ansvarige om hur illa det vore om hon blev påkommen, hur illa det skulle kunna gå i valet om partiet avslöjades som ett stort fiffelparti. Nu är det avslöjat.

Jag är övertygad om att partiledningarna i de små borgerliga partierna mycket väl kände till de strategier som använts för att runda lagarna - i små partier är det så. Och i det stora SD lär inte någon strategi skapas utan att Åkesson är medveten om den. Och mycket riktigt: Åkesson meddelar att inga åtgärder kommer att vidtas. Samma besked av det parti som kallar sig kristet - det där med månglarna ut ur templen är ingenting för KD.