söndag 10 juli 2022

Kommunist? Humanist? Socialist? Grönradikal? Legendar?

Tycker det är småroligt att stå bredvid när andra försöker beskriva vem jag är, vad jag tycker och hur jag ska kategoriseras. När Teater Tribunalen publicerade mitt "sommarprogram" så beskrevs jag som "legendaren, miljökämpen och fredsaktivisten Birger Schlaug".

Det är väl bara att tacka och ta emot... Men legendar? Det är väl att ta i väldans mycket... Språkrådet har följande att berätta:

"Legend avser framför allt en sagoliknande berättelse av visst slag. Ordet används också utvidgat om personer som är föremål för mytbildning. En sådan berättelse, händelse eller person kan betraktas som legendarisk.

Legendar
har använts i skrift sedan det tidiga 1960-talet som benämning på legendariska personer, inte minst inom sportvärlden. I dag är ordet helt etablerat i svenskan. Som personbenämning går alltså legendar utmärkt att använda, även om legend är vanligare i bruket.

En fördel med legendar är att det klargör att det är en människa som avses; legend kan däremot vara tvetydigt."

Således: jag är mänsklig, men föremål för mytbildning.

Inte minst kritiska miljöpartister i partiledningen har spridit myter... Så när lokalavdelningar bokade mig som mest för att tala om grön ideologi blev det för mycket för ledande figurer i det jag, och andra, kallade för "bunkern". Det spreds rykte uppifrån att jag var medlem i ett annat parti (Vänsterpartiet) för att få lokalavdelningarna att boka av mig. Det gick sådär.

Som legendar väljer jag att avsluta dagens inlägg, åter krypa ner i sängen och försöka sova några timmar till för att smälta 1-1 mot Nederländerna och att barnbarnen lämnat huset för denna gång.

LYSSNA HÄR PÅ "MITT SOMMAR":
Tribunalens hemsida: https://tinyurl.com/yc8r4y5f
och andra ställen där poddar finns