söndag 5 juni 2022

Relativt betyg

Säga vad man vill. Men såväl Naturskyddsföreningen som Världsnaturfonden har granskat riksdagens partier när det gäller klimatpolitik. Resultatet blev extremt tydligt. Miljöpartiet vann.

Men är det verkligen riktigt vid en seriös bedömning av en så komplex fråga? Svar: Ja. 
 
Men det beror inte bara på MP:s sakpolitiska förslag utan också på de andra partiernas avsaknad av förslag. Inte minst har Vänsterpartiet tappat sedan Jonas Sjöstedt lämnade. Trist. 
 
Granskar man hur S-regeringen agerat efter det att MP lämnat så finns all anledning att vara besviken. Rent av förundrad. Över hur snabbt förfallet genomfördes. 
 
Valet av miljö- och klimatminister var ett varningstecken som följts av nedmontering. (Hade S varit intresserade av att hålla viss kvalitet på politiken hade man valt t ex Jytte Guteland, nuvarande EU-parlamentariker.)
 
Klimatpolitik är en del av miljöpolitiken som är en del av hela politiken. Och det är hela politiken som kan styra system, strukturer och normer. Det ska man ha klart för sig när såväl Naturskyddsföreningen som Världsnaturfonden nu delar ut betyg i klimatpolitiken. 
 
När man ser till helheten kanske snarare inget parti är vinnare, eftersom det är strukturer och system som är grunden för att det ser ut som det gör - det vill säga att läget blir sämre och sämre för varje år. 
 
De ekologiska fotavtrycken ökar, de minskar inte. Och "överskottsdagen" - det vill säga när vi släpper ut mer än naturen tål och roffar åt oss mer än vad naturen skapar - inträffade redan i april för Sveriges del. 
 
Vi tillhör gängen på topp 15-listan som gör störst ekologiska fotavtryck. 
 
Klimatalliansen då? Det parti som Gudrun Schyman - med hjälp av före detta ärkebiskopen och Österlengrannen KG Hammar bildat - finns inte med i utvärderingen. Om vi nu ska vara ärliga tillför de ingenting i jämförelse med Miljöpartiet. Bortsett från att en del partier kan bli glada om Schyman tar röster från MP så att partiet åker ur. 
 
Partiet Vändpunkt - som bildades av bland annat Carl Schlyter efter avhoppet från MP - är, om man ser till partiprogram, det parti som ger sig på system, strukturer och normer på ett konsekvent sätt, det parti som vill utmana ekomodernismen. Partiet finns inte med i rankingen, men kan nog växa till sig efter valet oavsett om MP kommer in eller inte.
 
Hur man än vänder och vrider på det blir vare sig klimat- eller miljöpolitik bättre om MP åker ur riksdagen. Utan tvärtom. Vilket bör tänkas på, även av den som, med rätta, är kritisk till MP av olika skäl.