söndag 1 maj 2022

Och just nu gynnar vi Putin!

 

Utdrag ur helgens ledare i ETC:

"Få journalister vågar ställa sig utanför flocken och betrakta vad som sker, stora tidningar drar sig inte för krigshets i rubrikform. Som levde de i en bubbla befriad från varje uns av eftertänksamhet. Vi har fått beslut om nya konfliktgränser när vi borde debattera konflikt­lösning, vi har en debatt om upprustning när vi borde ha en debatt om nedrustning.

Vi har en debatt om krig när vi borde ha en debatt om fred. Vi är på väg att fästa oss i en spiral av krigsretorik, istället för att ta oss ur den. Vi är på väg att göra krigsretorik till ­medial underhållning istället för att låta erfarenheter av just sådant leda till sans och måtta.

Nu är Sverige på väg att söka medlemskap i Nato. Just nu när det behövs steg för nedkylning, inte upphettning. 
 
Just nu, när det är behov av avspänning, inte skapande av ytterligare konflikter. 
 
Just nu när Putinregimen för sin egen trovärdighet skull just be­höver argument om att Nato kryper närmare. 
 
Just nu tycks svenska politiker inte tänka längre än pipan på en AK4. Just nu tycks försvarspolitiker, som i årtionden levt i skugga och med låg ­status i riksdagen, leva upp i en euforisk yra.
 
Jag tar mig friheten att hävda att vi som haft för vana att peka på krigets vanvett oavsett vem som begår ­brotten har större trovärdighet när vi med avsky kritiserar Rysslands brutala, vedervärdiga och primitiva krigföring i Ukraina än de som blundar för krigets vanvett när det passar deras syften.
 
Vår kritik av Putinregimens krig är banne mig trovärdig. Hur trovärdiga är de som nu hoppar upp och pratar om krigets helvete, krigsbrott och militärens mördande? 
 
De poppar upp i akt och mening att få genom sina drömmar om svenskt medlemskap i Nato. Utan att frågan passerar en valdag. Förstås.
 
Utan att frågan hanteras seriöst, utan att det hinns med långa tankar om hur ökande konflikter skapas men däremot i glädje över att vapenindustrin får sälja mer vilket ger klirr till kapitalägare såväl som pensionsfonder som passat på att lägga in vapenproduktion som tillhörande hållbarhetsfonder. 

Hyckleriet är gigantiskt. Skämmes ta mig fan!"

HELA TEXTEN KAN DU LÄSA HÄR.