lördag 30 april 2022

Sanktioner som rysk roulette...


Södra bergens balalaikor stoppas från konsert till stöd för Ukraina därför att de spelar på balalajkor … Och nog funderas det i konserthus om Tjajkovskij är lämplig att spela.

Hade jag i dag, som för ett år sedan, utan kritik kunnat tala före det att Sjostakovitjs symfoni nr 15 för pianotrio och slagverk uppfördes? Troligen inte. Och det är tragiskt.

Jag är djupt kritisk till att EU fortsätter att importera uran, gas och diesel från Ryssland eftersom intäkterna finansierar kriget i Ukraina. Men den importen fortsätter. Det är lättare för oss att införa sanktioner som slår mot ”vanliga ryssar” som förlorar sina kontakter med vänner utomlands, inte får använda kreditkort från Visa eller Mastercard, inte får tillgång till västerländsk medicin. 

Men den sortens bojkotter är ytterst tveksamma eftersom det är som att spela rysk roulett … det kan fungera men det kan också bli katastrof.

Katastrof i det här fallet innebär att ryssar i allmänhet vänder sig mot dem som de direkt anser vara angripare av deras möjligheter att leva hyggliga liv. Med inte så lite bestörtning hör jag hur ryska vänner, som är allt annat än Putinbeundrare, blir förbannade på EU och västvärlden i stort.

Men vet dom då inte att rysk media förvanskar vad som händer i Ukraina? Jodå, de är misstänksamma till sådant som rysk teve visar, men säger samtidigt att...

LÄS HELA HÄR!