söndag 3 april 2022

Orkar vi ens tänka underställ för att minska Putins möjlighet att krossa städer?

 


"Kanske är det begreppet ”behöva” som ställer till det. Som gör att vi är sämre än vi skulle kunna vara.

Ordet ”behöva” betyder inte ”vilja ha” eller ”jag har råd att köpa och det vore kul och bra att ha”. Utan – håll i hatten! – ”vara tvungen att ha”. Ändå anser vi att vi behöver en jävka massa som vi inte alls är tvungna att ha. 

Att missbruka ordet ”behov” ställer till det. Vilket, så här i europeiska krigstider, gläder Vladimir Putin. 

Vi behöver inte rysk gas, vi européer. 

Vi har begär efter gasen för utan den snurrar de ekonomiska hjulen inte lika fort, shoppingtemplen får färre besök och fler måste sova med understället på. Och sen måste vi dela med oss. Det tycker inte vi som lever i överflöd om. Hjärnans reducerade kapacitet säger oss att marknadsprinciperna gör att den som har råd minsann har rätt.

Och hur sexigt är det att vintertid gå omkring med underställ och dubbla koftor – inte ska vi väl ha det så bara för att Putin bombar städer, slår sönder kultur, spränger bort armar och gör barn föräldralösa? 

Det är så mycket lättare att skicka vapen till Ukraina så att de kan försvara sig mot det krig som Putinregimen har råd med därför att vi köper gas, olja och uran. EU-länderna köper för cirkus en miljard dollar per dygn.

Vi kallar det solidaritet när vi vill vara riktigt förljugna och desperat försöker montera upp en gloria ovanför våra huvuden."

Läs hela krönikan i Syre... du blir inte besviken, eller också blir du det. 😌