söndag 6 februari 2022

Så går det till när medborgarna blir blåsta...

Huawei meddelade att de drar Sverige inför rätta i en internationell skiljedomstol därför att företaget
portats från det svenska 5G-nätet, förlorat tänkt vinst och fått dåligt rykte...

Bolaget kräver minst 5,2 miljarder kronor i ersättning. Men det kan enligt experter landa på uppåt 30 miljarder. Det avgörs av en privat skiljedomstol som är allt annat än transparent.

Nu är det inte så att just svenska politiker borde bli överraskade. Vare sig av summan eller den uteblivna transparensen. Sverige ligger ju så att säga i fronten när det gäller att applådera frihandelsavtal.

Problemet är att applåderna dånar även när frihandelsavtalet alltmer övergått till något helt annat. Nämligen maktförskjutningsavtal. Avtal som stärker bolagens makt på bekostnad av folkvaldas makt.

Frihandelsavtal handlade från början om att riva tullar för att underlätta handel. Sedan tillkom regler för att eliminera ”fragmentering av marknaden”, det vill säga att enskilda länder går före genom att ställa högre hälso- och miljökrav på produkter och därmed förhindra varornas fria flöde.

Nu innehåller så kallade frihandelsavtal allt längre gående investeringsskyddsavtal. Politiker ska inte ostraffat kunna ändra regelverk så att investerande bolags vinster går upp i rök genom hårdare miljökrav eller till exempel klimatrelaterad lagstiftning. Avtalen innebär att det är okej att avreglera och sälja ut, men att återföra det som privatiserats till offentlig ägo är svårt, eller rent av omöjligt.

Det är en sorts ideologi som bygger på att större hänsyn ska tas till ägare av kapital än till samhällsmedborgare.

Hur vore det om den politiska debatten skulle handla om det. Möjligen skulle många överraskas av att det vore en hel nudistklubb som avlöste varandra i talarstolen.

Läs hela ledaren  här.