torsdag 10 februari 2022

Claes Lissenko är död

 Eldsjälen Claes Lissenko är död.

På våren 1981 dök han upp i vår trädgård, presenterade sig och sa att han kom eftersom att vi hade skickat in intresseanmälan för att bli med i aktionsgruppen för ett nytt parti. Som skulle bli Miljöpartiet. 

Claes hade varit med hemma hos Per Gahrton när tankarna på det blivande partiet formulerades.

Claes och hans livskamrat Gun utropade sitt hus och sin tomt i Östra Granhed utanför Katrineholm till kärnvapenfri zon. Helt rimligt tyckte vi som skulle bli miljöpartister. Han meddelade givetvis regeringen om beslutet. Provokationer var nödvändiga.

Det var också hemma hos Claes och Gun som det första riktiga reportaget i tv om tankarna kring bildande av ett nytt parti spelades in.

Claes, Gun, jag, min förra fru Lena och min nuvarande fru Lena blev alla med i MP:s regionstyrelse i Sörmland. Många gånger avhållna hemma hos hjärtevarma Claes och Gun som gjorde det till tradition att servera borsjtj med nygräddad bröd.

PS!
På 60-talet drev FN:s generalsekreterare U Thant frågan om kärnvapenfria zoner. Finlands president Urho Kekkonen lade förslag om en kärnvapenfri zon i Norden - omfattande Finland, Sverige, Norge och Danmark. 1982 lade Olof Palme en motion i Sveriges riksdag om att regeringen (som då var borgerlig) skulle arbeta för en sådan.