torsdag 20 januari 2022

Varför drönare just över kärnkraftverk?

Drönare över kärnkraftverk. Över alla kärnkraftverk. Inte drönare från Clas Ohlson utan rediga grejer. Mer av militär sort. Stora som kan bära vapen. 
 

 
 
Vilka som står bakom är oklart. En hotfull stat, en privatiserad terrororganisation, en fredlig miljögrupp som vill visa hur sårbar kärnkraft är? 
 
Kommer att tänka på Nobelpristagare Hannes Alfvén. Det var han som bytte sida och varande för kärnkraft. Han beskrev hur sårbar den är. Och farlig. 
 
Han skrev om hur lätt terrorister kan utnyttja verken för utpressning eller direkt skada. 
 
Han skrev om hur ett hyggligt välutbildat terrorgäng från en båt utanför Barsebäck med tämligen enkla medel skulle kunde sända en robot rakt in i en av reaktorerna. Med förödelse som följd.
 
Terrorister är ointresserade av vindkraftverk. Men intresserade av kärnkraftverk. För utpressning, för sabotage, för att skapa oro, för att slå sönder ett lands ekonomi. 
 
Anfalls en reaktor med förödande effekt kommer riksdagen – till och med Ebba Busch - vara enig om att stänga av alltihopa. Så visst hade Hannes Alfvén rätt. 
 
Jag hoppas - av de förklaringar som kan finnas till drönarna - att de styrts är några som vill peka på riskerna, inte planera för att utnyttja dem. 
 
I vilket fall som helst bör kärnkraftens naiva vänner fundera en vända till över sårbarhet och säkerhet. Det finns ett skäl till att drönare cirklar över just kärnkraftverk. Det finns skäl till att SÄPO, försvaret och politiker oroas.