onsdag 19 januari 2022

Är det krav eller förslag som Ryssland framfört?

 

 
Jag är dålig på ryska. Är det krav eller förslag som Ryssland framfört och som varit ett av skälen till upprördhet senaste veckan?
 
I medierna har det beskrivits som krav inte minst eftersom försvarsminister Peter Hultqvist med sin bistraste uppsyn använder ordet krav. Nu har det plötsligt svängt och till och med svenska ÖB säger att det är ryska förslag. 
 
Det här läser jag i Svenska Dagbladet: "Ryssland har lagt fram en kravlista till Nato, som man kallar säkerhetsförslag."
En kravlista som man kallar säkerhetsförslag? Vad är det? Är det förslag eller krav?? Det är ju faktiskt en väldig skillnad.
 
Har Rysslands lagt (för motparten orimliga) förslag inför förhandlingar om säkerhet är det inte mycket att bli upprörd över - särskilt som det är sådant som Ryssland framfört tidigare också. Akut upprördhet kan vi rikta mot uppladdningen som Putin ägnar sig åt kring Ukraina.
 
Har de däremot ställt krav så är det en förstås en helt annan sak.
.
Bland det som Ryssland tydligen kallar förslag, och som Sveriges försvarsminister kallar krav, finns bland annat att inga fler länder ska få bli medlemmar i Nato, att Nato drar tillbaka militär infrastruktur som placerats i östeuropeiska länder efter maj 1997 samt att Nato och USA inte ska bedriva militär verksamhet i före detta sovjetrepubliker eller förse dem med vapen.
 
Sveriges ÖB Micael Bydén säger:
 
– Med de här förslaget kommer man egentligen rasera grundfundamentet för den säkerhetspolitiska lösningen. För mig bygger det på att vi ska kunna samarbeta, öva, öka vår interoperabilitet. Den förutsättningen kommer, som jag uppfattar de här förslagen, att försvinna. Det blir mer eller mindre ett krav på att vi inte kommer kunna bygga vår säkerhet tillsammans med andra.
 
ÖB talar om att förslagen "mer eller mindre är krav". 
 
Så vad är det nu? Förslag eller krav? Att Sverige och andra länder inte kan, som det ser ut, anamma förslagen är självklart: varje land har rätt att söka medlemskap i Nato eller vad man nu vill söka medlemskap i. 
 
Krav eller förslag? Är det krav - och inte förslag som nu ÖB säger - är problemen stora.
 
Är det förslag så uppfattar jag att svenska medier har spelat med för att trappa upp krigsretoriken. Och försvarsminister Hultqvist medvetet driver på den retoriska krigsspiralen. Medierna bör i så fall tagga ner. Och Peter Hultqvist gå en kurs i diplomati där noggrannhet med ord är en viktig del. 
 
Det är illa som det är, så varför spela upp ett spel som gör det än värre? Den militära upprustningen är illa som den är. Putin och hans regim, inklusive trollen, också. Och bakom hörnet gör sig Trump redo. Och så det som händer i och kring Ukraina. 
 
Ont i magen kan man få för mindre.