lördag 30 oktober 2021

Cementa och utpressningen...

,

 

Cementa ägs av Heidelberg Cement som har cementtillverkning etc på ca 2500 platser i 40 länder med en årlig omsättning på cirka 120 miljarder kronor. 

Skulle Sverige bli utan cement om anläggningen i Slite stoppas beror det på att Heidelberg Cement vill hämnas - uppbackade av de intressegrupper som vill riva ner den miljölagstiftning som alla varit överens om så länge den inte utmanade de riktigt stora "spelarna". 

Och naturligtvis agerar en del partier med i detta ynkliga spel. För att inte tala om ledarsidor som t ex Svenska Dagbladets som totalt befriat från integritet äter ur Heidelberg Cements hand.

Hela den här cirkusen beror på att Cementa inte ville göra en riktig konsekvensutredning, som man mycket väl ha kapacitet att göra om man vill. 

Varför ville man inte? Jo, en sådan skulle visa att Gotland kan få än större vattenbrist, saltvatten tränga in i grundvattnet och såväl befolkning som natur drabbas hårt. Vad bryr sig det globala jättebolaget om människor och natur på en ö i Östersjön?

Bolaget försöker med utpressning på regeringen. Och lyckades en gång. Snart lär det bli en andra gång... Ty sossarna är inte bara det där gamla betongpartiet utan är också livrädda för att marknadspopulister i den borgerligare sfären - var finns borgerliga partiers integritet nuförtiden??? - skall spela upp scenen "Sverige stannar genom regeringens politik..."

Och miljöpartiets statsråd? De borde läsa partiprogram, räta på ryggarna, sätta ner fötterna och begripa att deras uppdrag inte kan vara att lägga sig för ett jättebolags utpressningsförsök som leder till krackelering av den miljöbalk som MP, under mina år som språkrör för övrigt, tog initiativ till och fick hela riksdagen att besluta om.

Kära gröna statsråd! Sluta nu för i helvete att backa! Ni legitimerar en utveckling som vi en gång bildade MP för att motverka. Stå upp för lokalavdelningen på Gotland! Stå upp för något av det mest centrala som finns för goda samhällsbyggen: tillgång till rent vatten! Stig av det sluttande plan där ni just nu sitter - ställ ultimatum, låt inte Heidelberg Cements ägaren Ludwig Marckle spela skjortan av er.
För det är just det saken handlar om: spel med utpressning som hot.

Det råder inte cementbrist på det sätt som hävdas, men i den sentida globaliseringens tid har ett jättebolag glufsat i sig allt mer av marknaden - uppbackade av naiva politiker. Inte minst sådana som ena dan talar om marknad och konkurrens för att nästa dag tillåta allt större ekonomiska intressen att äta upp just marknad och konkurrens. En sorts blå kapitalistiska planekonomi växer fram, uppbackad av de som har mage att kalla sig liberaler...

PS
Länsstyrelsen, Sveriges geologiska undersökning (SGU), Vattenmyndigheten och 
Naturvårdsverket har alla påpekat, genom hela processen, att Cementa 
inte har utrett tillräckligt hur stor påverkan kalkbrottet skulle ha på 
grundvattnet. Risken finns, enligt myndigheterna, både att saltvatten 
tränger in i grundvattnet och att grundvattnet i sig sjunker betydligt 
mer än vad Cementa har beräknat.