torsdag 30 september 2021

Kina älskar James Bond - och mest älskas han av Wang Jianlin...

Idag har nya James Bond-filmen premiär i Sverige. Och här visas den mest i Filmstaden, det vill säga tidigare SF-biograferna. Som ägs av kinesiska Wanda Group. Som är lycklig över Bond-premiären. 

Mest lycklig är nog Wang Jianlin. Det är han med hörlurar. Han är medlem i kommunistpartiet och buddist i skön förening - samt förstås en av världens rikaste. Som får en slant varje gång vi går på bio. Nästan 70 000 biljetter är förbeställda till Bond-filmen bara i Sverige.


Så här skriver jag i boken Vad ska vi ha samhället till?

"Biografen som tidigare gick under namnet SF (Svensk Filmindustri) ägs av Nordic Cinema Group som ägs av det amerikanska AMC Theatres som ägs av det kinesiska konglomeratet Wanda Group.

När jag är på bion kommer jag förmodligen att köpa en M – det är lite av tradition – från Marabou som ägs av Mondelez International och kommer att sen kväll ta mig hemåt i en lånad (i bemärkelsen lånad, inte stulen) Volvo vars majoritetsägare är kinesiska Zhejiang Geerly Holding Group som till 90 procent ägs av Li Shufu vars ägande är registrerat på Jungfruöarna. Och det här låter de politiska makthavarna ske! Fattar dom inte vad konsekvenserna blir när allt mer ägs och domineras av fåtalet?"

Wanda Group kontrollerar inte bara svenska biografer utan är en av världens största privata fastighetsbolag. Bilden visar huvudkontoret i Peking. Jag har varit där, glömde dock säga: My name is Schlaug, Birger Schlaug. Eller på kinesiska: 我的名字是施劳格,比尔格施劳格