tisdag 17 augusti 2021

Kabul


Det tog några få dagar för talibanerna att nå Kabul. Alla verkar överraskade. Som om de inte begripit att regeringen varit regering för något som inte är...  Inte begripit att det formella bara varit ett korthus, en teaterscen. Att "regeringens soldater" till stor del varit omotiverade. 

Undrar hur de tänker som trodde att USA och dess allierade, inkl Sverige, skulle kunna "lösa problem" genom sitt agerande. Det har ju aldrig varit underbyggt med vare sig analys eller förståelse för Afghanstan, dess strukturer, dess historia. Man kastade in tusen och åter tusen militärer, massor med vapen, drönare, bombplan och bombmattor som drabbar skyldiga, oskyldiga, nära och kära, barn och syskon och föräldrar... Ändå väntar de sig applåder. 

De allra, allra flesta - även regeringens egna soldater - känner många som dött, lemlästats, råkat vara på fel ställe vid fel tillfälle när "utlänningarna gjort sitt". Vad ska dessa soldater, som för det mesta i praktiken tvångsrekryterats, känna för lojalitet? 

Borde inte var och en ställt den frågan för länge, länge sedan? Och därmed förstått att de flesta - i realiteten intvingade - soldaterna när tillfälle ges lägger av, drar, flyr. Trots att de till antal är så enormt många fler än talibanerna som tar över. 

Vi som för länge, länge sedan påpekat att hela projektet är idiotiskt har uppfattats som mindre vetande. För lobbyisterna, med pengar och makt, har förvridit huvudet på så många.

Nog borde politiker - även i Sverige - lärt sig något av historien om Afghanistan? 

Noterar att DN intervjuat Anders Fänge på Svenska Afghanistankommittén (SAK). Här ett utdrag: 

"Fänge säger att uppbyggnaden av den afghanska staten gick fel redan från första början.

– På hösten 2001 var det propåer om att talibanerna ville fredsförhandla. Men då sa amerikanerna nej. Man ansåg att talibanerna saknade politiskt inflytande. Det var ett stort misstag, säger Fänge.

Det andra avgörande felsteget var valet av personer som sattes på ledande positioner i Afghanistan efter att talibanstyret sopats bort. Anders Fänge förklarar att det rör sig om krigsherrar som stred mot sovjetiska armén under 80-talet.

– När sovjetkriget pågick stödde USA de här så kallade kommendanterna. Men när kriget tog slut stoppades biståndet och de började istället exploatera sitt eget folk. En del av dem var väl okej men många var banditer eller halvbanditer i alla fall, säger Anders Fänge.

De motades bort och flydde utomlands när talibanerna tog över i början av 90-talet.

– Talibanerna kom ju till som ett svar på det laglösa tillstånd som rådde i landet när de här krigsherrarna styrde. Efter 1992 flydde många utomlands till centralasiatiska länder till exempel.

Men efter USA:s intåg 2001 kom krigsherrarna tillbaka och allierade sig med USA, enligt Fänge.

– De satte sig ute i sina gamla områden och på olika ledande positioner. Och de hade absolut inget intresse i något annat än sina egna fickor. De blev ministrar och guvernörer och skulle då sätta igång att bygga den nya afghanska staten men var redan tämligen korrupta. Och det var början till allt, säger Anders Fänge.

En del av krigsherrarna från 80-talet finns enligt honom kvar fortfarande, framför allt i de inofficiella nätverken som är starkt utbredda i Afghanistan, enligt Fänge."

Slut citat. 

Närmare 2500 amerikanska soldater, ca 1500 soldater från andra länder och dessutom över 3 800 legosoldater från privata säkerhetsföretag har dödats i kriget. Ca 70 000 afghanska soldater har dött och ca 50 000 civila afghaner dödats under kriget.

Under Sovjets krig i Afghanistan dog uppskattningsvis 15000 sovjetiska soldater och mer än en halv miljon afghaner.

Skrev om Afghanistan här: https://schlaug.blogspot.com/2021/08/afghanistan.html