lördag 3 juli 2021

Pengar....

Knappt två minuter... Klicka på bilden.
Några sidor i min senaste bok handlar om hur pengar skapas. Det har lett till en hel del samtal i olika bokcirklar etc har jag förstått. Och det är ju inte att undra på. 

Enligt de vanliga läroböckerna lånar banker ut pengar som andra har sparat i banken. Det låter fint och ska ge en känsla av trovärdighet åt hela systemet.

Men det stämmer ju inte alls. Såväl politiker som ekonomer verkar helt förvirrade - kolla på klippet från ett teveprogram där jag samtalar med en ekonomiprofessor om saken.

När Sheri eller Danne går till banken för att låna en miljon kronor så skapar banken en miljon - man knappar helt enkelt in en miljon i sina datorer. Dessa siffror förs över till Sheris eller Dannes konto. Pengarna skapas ur intet av bankerna när lånet betalas ut. För detta tar bankerna ut vinst genom räntan. 

Hela systemet har - sett ur medborgarnas perspektiv - smugits in i takt med att pengar numera till 99 procent består av digitala siffror. Bara någon procent ges ut av Riksbanken i form av sedlar och mynt. 

Hela systemet får mycket märkliga följder. Suspekta följder. Nu finns en förtjänstfull podd från Greenpeace där Andreas Cervenka (ekonomijournalist på Dagens Industri) samtalar med Carl Schlyter om det bisarra tillståndet: